Hospodárske noviny: A Magyarok és Duray támadják a törvényünket!

Az egyik szlovák napilap ma arról tájékoztatja a közvéleményt, hogy „Duray Miklós, az MKP képviselője magyarországi képviselőkkel együtt intézett támadást a szlovák államnyelvtörvény ellen, felszólítva az Európai Parlament képviselőit, hogy lépjen fel Szlovákiával szemben”.
A Hospodárske noviny (HN) nehezményezi ezt a lépést, és úgy fogalmaz: amikor a magyar állampolgársági törvény törést okozott a magyar-szlovák kapcsolatokban, csendben valakik újabb olajat öntöttek a tűzre. Szálka a szemükben a tavaly elfogadott szlovák államnyelvtörvény, amely bünteti az irodalmi nyelv elleni vétségeket, és kötelezővé teszi, hogy „a hivatalos okiratokat és nyilvános feliratokat a nemzeti kisebbségek nyelvén kívül szlovák nyelvű fordításban is biztosítsák” (sic!!!).

A HN napilapnak birtokában van az a Jerzy Buzek EP-elnökhöz írt levél, amelyben a magyar politikusok Marek Maďarič kulturális miniszter nyelvtörvényér Európa-ellenesnek és kisebbségellenesnek nevezik. „A szlovák kormány nem konzultálta a törvényt a szlovákiai magyar kisebbség képviselőivel” – idézi a lap a levelet, amelyen Duray Miklós aláírása is szerepel. Duray a kérdőre vonáskor azt válaszolja az újságírónak: ő a törvénnyel nem ért egyet és alkotmánysértőnek tartja, ezért írta alá Szili Katalinnal, a magyar Országgyűlés volt elnökével és Németh Zsolttal, a magyar parlament külügyi bizottságának volt elnökével együtt. Duray elvárja, hogy az EP lépéseket tesz a szlovák államnyelvtörvény megszüntetését fogja javasolni Szlovákiának. Duray szerint a nyelvtörvény korlátozza az alkotmányban szavatolt szabad nyelvhasználati jogot, ami alapvető emberi jogokat sért. Ezért nem tartja szlovákellenesnek aláírását a petíción. Megoldás számára a törvény eltörlése, vagy egy új és egyensúlyt teremtő kisebbségi nyelvhasználati törvény elfogadása lenne.

Monika Flašíková Beňová, a Smer EP-képviselője felháborodottan reagált a HN megkeresésére. Szerinte elfogadhatatlan, hogy a szlovák parlament képviselője írjon alá egy ilyen levelet. És azt is állítja, a nyelvtörvény miatt még egyetlen szlovákiai magyar sem lett megbüntetve, mégis egyre élesebb támadások érik, ami számára felfoghatatlan. Flašíková-Beňová szerint a levél, amely valójában petíció, az EP polgárjogi bizottsága elé kerül kivizsgálásra, de hogy mikor, még nem tudni. „Kollégáink úgy látják, nem lenne jó a szlovákiai választások előtt ezzel a kérdéssel foglalkozni” – állította, s ezt a HN-nek visszaigazolta a bizottság alelnöke, Hannes Swoboda szocialista képviselő is.

Marek Maďarič a petíciót újabb magyar hazugságnak nevezte. Szóvivőjén keresztül üzente: igenis, tárgyaltak a törvényről a magyarokkal, s az egész kezdeményezést csak kampányfogásnak tekinti.

HN, Felvidék Ma, gy

Megszakítás