Ha szükséges lesz, akár Strasbourgba is elmegyek

A pozsonyi bíróság nem fogadta el Duray Miklós óvását egy végrehajtási utasítás ügyében. A bírósági utasítás kiadásának előzménye: a szlovákiai magyar politikus magyarul kért bocsánatot a Szlovák Nemzeti Párttól (SNS), miután egy budapesti rádióműsorban sértőnek minősített kijelentést tett a pártra.

A bíróság nem adott helyt Duray Miklós kérésének, hogy a végrehajtást halasszák el és elutasította azt a javaslatát is, hogy a végrehajtást állítsák le – közölte a bírósági szóvivő. Szerinte Duraynak a döntés meghozatalát követően 15 napja van arra, hogy fellebbezzen.
„A döntést még nem kaptam meg. Ha megkapom, megfellebbezem” – reagált a bírósági határozatra Duray Miklós.

Az SNS ismételten bírálta és támadta az ügyben Durayt, de a politikus azt az álláspontot vallotta, hogy csak állampolgári jogaival élt, nem tett mást. A magyar politikus most is leszögezte: „Ha szükséges lesz, akár Strasbourgba is elmegyek.”

A per tárgyát Duray Miklósnak a budapesti Inforádióban 2006 júliusában elhangzott kijelentése képezte, miszerint a „szlovák kormányt hatalmilag egyharmad részben Slota pártja alkotja, amely fasiszta párt”.

A bíróság az ügyben bocsánatkérésre kötelezte Durayt, aki ennek magyarul tett eleget. Ján Slota pártját ez nem elégítette ki, szlovák nyelvű bocsánatkérést követel, s ezért végrehajtó útján akar elégtételt kapni. Amennyiben Duray nem tesz eleget a végrehajtó felhívásának, akár 30 ezer euró kifizetésére is kötelezhetik.

Felvidék Ma

Megszakítás