Abaúj az Abaújban – Rákócziak földjén

(Fényképgalériával) A nyári hónapokban az Abaúj térség magyarországi és szlovákiai oldalán több település összefogásával nyári fesztivált szerveztek „Abaúj az Abaújban – Rákócziak földjén” címmel. Az elmúlt hétvégén a felvidéki Debrődön, a magyarországi Regécen és Hernádcécén zajlottak a fesztivál eseményei. A vendégek közt volt Duray Miklós felvidéki politikus is.

A nyári hónapokban az Abaúj térség magyarországi és szlovákiai oldalán több település összefogásával nyári fesztivált szerveztek „Abaúj az Abaújban – Rákócziak földjén” címmel. Az elmúlt hétvégén a felvidéki Debrődön, a magyarországi Regécen és Hernádcécén zajlottak a fesztivál eseményei. Az események szervezői az önkormányzatokkal szorosan együttműködő miskolci Vitea Alapítvány elnöke, Szabó Ferenc és felesége, Kémeri Klára asszony voltak.

Június 30-án Debrődön a fesztivál az egykori iskola épületéből kialakított új információs központ udvarán és a sportpályán felállított színpadon kezdődött. A műsorban hagyományőrzők, a helyi énekkar és a szomotori esztrádcsoport szerepeltek, Lovász Emese neves csoportja pedig Szent László legendáját elevenítettek fel. Szegedi Csaba miskolci operaénekes fellépését is nagy szeretettel fogadta a közönség, egy csokorra valót énekelt a legszebb magyar és olasz operaáriákból.
Az európai uniós támogatásból felújított információs központ átadásán köszöntötte a közönséget Szőlős János, a Kassa Megyei Önkormányzat alelnöke és Múdra Rozália, aki a megyei hivatal elöljárójaként segítette az abaúji partnerségben együttműködő 16 önkormányzat pályázatának megvalósítását. A vendégek közt volt Duray Miklós felvidéki politikus, Őry Péter, az MKP önkormányzati alelnöke és Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért társulás igazgatója is.

Papp Adrianna, Debrőd polgármestere elmondta, hogy az épület, amely átadásra került, már az 1800-as években is iskolaként szolgált, egyik része még ennél is jóval régebbi időkben templom volt, mielőtt a faluban a mostani Szent Péter-Pál római katolikus templom felépült volna 1834-ben. A magyar tannyelvű iskola a 70-es években megszűnt, majd sikerült felújítani és visszaállítani 1990-ben, ám újra be kellett zárni, mivel nem volt elegendő létszámú gyerek a faluban.
Ez a 360 négyzetméteres alapterületű épület most a felújításnak köszönhetően helyt ad egy nagy, 70 főt befogadó közösségi helyiségnek, ahol helytörténeti kiállítások kerülnek megrendezésre, valamint egy teljes felszereltségű irodahelyiségnek, melyhez egy kisebb konyha is tartozik. A megnyitó alkalmából rendezett kiállításon a Debrődön született és mai napig is itt élő Béres József és Ifj. Béres József, szlovákiai ralibajnokok serlegeit csodálhatták meg a vendégek. Az épületben a mellékhelyiségeken kívül több kihasználatlan terem is van. Ezek küldetése akkor lesz meghatározva, amikor elkészülnek a tervek az épület tetőterének a beépítésére is, ahol turistaszálló létesül majd. Mivel a debrődi Szent László tisztás turista utak csomópontja, a természetet kedvelőkre külön figyelmet fordítanak, hangsúlyozta a fiatal polgármester asszony.

Kormos István polgármester és Duray Miklós felvidéki politikus átvágják a szalagot

Szabóné Kémeri Klára, a pályázat projektmenedzsere hozzátette: Ez a központ gyönyörű környezetben, a falu szívében található, jelenlegi állapotában konferenciáknak és összejöveteleknek ad helyet, miközben a résztvevők rövidebb, vagy akár hosszabb frissítő sétákat is tehetnek. A beruházás teljes összege 124 000 euró volt, melyből 85 % EU-s pályázati támogatás, 10 % a szlovák minisztérium hozzájárulása, 5 % pedig saját erő. A pályázat keretében még két, közúton közlekedő kisvonatot is vásároltak az abaúji önkormányzatok, melynek Debrődön az első utasai a gyermekek voltak, rendezvények alkalmával más szervezetek által is igénybe vehető. Az átadási ünnepség első napját a Mobilmánia nagy sikerű koncertje zárta Vikidál Gyulával.
Másnap Debrődőn folytatódott a helyiek ünneplése, a magyarországi oldalon, Regécen pedig a falunap keretében az önkormányzat udvarán felújított közösségi házat adták át rendeltetésének. Jelen voltak a partnerséget építő Vitea Alapítvány képviselői és az abaúji települések polgármesterei. Az avató ünnepség szónoka Duray Miklós, felvidéki politikus-közíró volt. A falunapon az alig százfős településen közel ezer vendég fordult meg, hiszen a regéci vár, a nagyságos fejedelem gyermekkorának színhelye, vonzza a turistákat. Kormos István polgármester a vár minden szegletét jól ismeri, a romokat szakavatott régészek segítségével, önerőből igyekeznek már most látványossá tenni, céljuk pedig a minél teljesebb helyreállítás. A gazdag kultúrműsort tűzijáték és utcabál zárta. Itt is kirándulhattak a gyermekek a piros-fehér-zöld vadonatúj kisvonattal, legtöbben a szomszédos településen, Mogyoróskán az – ugyancsak ennek a programnak keretében korábban avatott – Rákóczi emlékházat tekintették meg.
Vasárnap Hernádcécén szerveztek falunapot, amely szintén vonzotta a közönséget.
A program a nyár végéig folytatódik, és minden bizonnyal azzal az eredménnyel zárul, hogy sikerül ráirányítani a figyelmet Abaúj gyönyörű turisztikai látványosságaira, különleges adottságaira.

Az ünnepségekről készült fényképeket Fotóalbumunkban tekinthetik meg.

Forrás: Felvidék Ma, Pog

Megszakítás