20 éves a Magyar Politikai Elítéltek Közössége

20 éves a Magyar Politikai Elítéltek Közössége, ennek alkalmából Budapesten jubileumi összejövetelt rendeztek, melyen többek között jelen volt Schmitt Pál köztársasági elnök, Boross Péter volt magyar miniszterelnök, Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára és Duray Miklós is.

A Stefánia-palotában tartott megemlékezésen a magyar államfő kiemelte: amilyen iszonyú volt elviselni az ötvenes éveket, a sokféle megaláztatást, olyan szorosra fonódott a kötelék az együtt szenvedők, a diktatúra börtöneit megjárt bajtársak között. Ezek a bajtársi közösségek alakultak hivatalosan is szervezetekké a diktatúra megbukása után, a rendszerváltás hajnalán – tette hozzá Schmitt Pál, aki arról is beszélt, hogy amikor a nyolcvanas évek végén bekövetkezett a fordulat, mindannyian azt hitték, hogy „ennek az alárendeltségnek” vége. De hiába nyertük meg a szabadságot – tette hozzá -, az ország sokszor rosszul használta azt, „rajtunk maradt az igazodás kényszere”. Véleménye szerint ennek köszönhetjük azokat az „elpocsékolt éveket, amikor idegen érdekeket lehetett a magyarok érdeke elé, fölé helyezni”, az egyes emberek önző érdekét a közösség érdeke fölé helyezni.

Fehérváry István, Az 1945-1956 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közösségének elnöke beszédében elmondta, 1990-ben több ezer taggal alakult meg a szervezet. A Magyar Politikai Elítéltek Közössége emléklappal köszönte meg több kiemelkedő személynek az elmúlt 20 év során kifejtett tevékenységét, a kitüntetettek között volt Duray Miklós is.

 

 

Az MTI tudósítása alapján

Megszakítás