Köszönet a kiskunhalasi Sáli Leventének

Szentpéteren az iskola névadójának, Kossányi Józsefnek az emlékezetét példaértékűen ápolják. Mint arról korábban mi is beszámoltunk, idén tavasszal az iskola előtti parkban felállították Kossányi József, neves szentpéteri születésű pedagógus, költő mellszobrát. A lejjebb olvasható történet azonban itt nem ért véget, hanem éppen csak elkezdődött…

A szobor alkotója egy kiskunhalasi fiatalember, Sáli Levente, akiről a tudósítások eddig említést sem tettek. Mint kiderült, egy szentpéteri vállalkozó, Nagy Vilmos és fia közvetítésének köszönhető, hogy a fiatal alkotóra „rátalált” a feladat. Sáli Levente egy évig dolgozott a mellszobron, egy régesrégi fénykép alapján, és a munkájáért végülnem fogadott el honoráriumot. Ezért a szentpéteriek azon törték a fejüket, hogyan tudnák kifejezni köszönetüket az önzetlenségéért. A kiskunhalasi Fideszesekhez fordultak, és dr.Skribanek Zoltán helyi elnök segítségét kérték ahhoz, hogy Sáli Leventének megfelelő formában köszönetet mondhassanak, saját szülővárosa, Kiskunhalas közönsége előtt.

Szeptember 19-én, vasárnap egy bensőséges ünnepség keretében került erre sor. Az esemény díszvendége a fiatal szobrászművész mellett Duray Miklós, felvidéki politikus, közíró volt. A szentpéteri küldöttség Bukovsky János iskolaigazgatóból, Pócs Károly MKP-elnökből és Nagy Vilmos vállalkozóból tevődött össze. Kiskunhalasról Lukács László parlamenti képviselő, alpolgármester, a Fidesz jelenlegi polgármester-jelöltje köszöntötte egy ünnepi ebéd keretében a mintegy ötven résztvevőt, közéleti személyiséget, és nagy elismeréssel szólt a fiatal művész önzetlenségéről. A kiskunhalasi és környéki közélet több jeles képviselője is jelen volt még, politikai, egyházi, önkormányzati intézmények, szervezetek vezetői. Az ő jelenlétükben mondhatta el Sáli Levente, hogy a felvidéki községben még inkább rádöbbent, mennyire fontos a nemzeti identitás megőrzése, több jó barátra talált Szentpéteren, és hálás a sorsnak, hogy a Kossányi-szobor elkészítésére alkalmat kapott.

Duray Miklós köszöntet mondott a szobrásznak és mindazoknak, akik Szentpéter és Kiskunhalas közt a kapcsolatokat ápolják, építik. A nemzetpolitika, a nemzetben való gondolkodás jelentőségéről tartott rövid előadást, szemléltetve azt, hogy a sok évtizednyi agymosás után milyen nagy szükség van a nemzet természetes együvé tartozását erősítő tettekre, gondolatokra.

Bukovsky János, a Kossányi József nevét viselő szentpéteri iskola igazgatója a találkozó keretén belül felvette a kapcsolatot a kiskunhalasi egyházi iskola igazgatójával, Tóth Tiborral, és megállapodtak a két intézmény együttműködéséről.

Az ünnepséghez a keretet a térség egyik jelentős vállalata, a Kunfehértón gyógyszergyárat működtető, budapesti székhelyű ExtractumPharma Részvénytársaság biztosította. Nemes József, a közösségi esemény vendéglátója, bemutatta a találkozó résztvevőinek a vállalatot, amelynek tulajdonosai alapvető céljuknak tartják, hogy hozzájáruljanak a nemzet egészségkultúrájának és életminőségének javításához. Örömét fejezte ki, hogy a felvidéki vendégek ellátogattak a vállalat kunfehértói telephelyére.

További fényképek megtekinthetőek a Felvidék Ma portál fotóalbumában.

Felvidék Ma, Pogány Erzsébet

Megszakítás