A kettős állampolgársághoz való viszonyulás nem identitásválságot jelez

A felvidéki magyarok viszonyulása a kettős állampolgársághoz nem identitásválsággal függ össze, hanem egy jogi helyzettel; nem akarják elveszíteni a jelenlegi állampolgárságukat – mondta Duray Miklós közíró, szlovákiai magyar politikus egy veszprémi fórumon.

Emlékeztetett arra, hogy a magyarokat Szlovákiában egyszer – 1945-ben – már megfosztották az állampolgárságuktól, s ezzel együtt az anyagi javaiktól, a vállalkozási lehetőségektől, a nyugdíjjogosultságuktól és minden joguktól. Ezek a rossz emlékek a mai napig hatnak és félelmeket váltanak ki – tette hozzá, megjegyezve: ez a lelkiállapot más vonatkozásban is érződik, s szerinte a felvidéki magyarság „megtörtebb”, mint a másutt élő magyar közösségek. Duray Miklós szerint az elmúlt 66 évben a magyarok a „legtöbb üldöztetésnek itt voltak kitéve”.
A közíró-politikus szerint, ha a szlovák parlament által 2010. májusa 26-án elfogadott „büntető jellegű törvényt” sikerülne módosítani, azaz nem veszítené el automatikusan a szlovák állampolgárságát az, aki más államét felveszi, akkor „bizonyára sokan fognak jelentkezni a magyar állampolgárságért”. De mégsem annyian, mintha ezt a törvényt nem fogadták volna el, mert közben újabb félelmek rögzülnek – fogalmazott.
Duray Miklós utalt arra, hogy a büntető jellegű törvény megváltoztatásáról márciusban újra dönt majd a szlovák parlament, ám szerinte a kormánypártok ehhez nem tudnak biztosítani 76 szavazatot.
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) volt alelnöke szerint a jelenlegi szlovák kormány nem fogja kibírni a négyéves időszakot, mert – mint mondta – „vagy megbukik és új kormány alakul, vagy pedig előre hozott választások lesznek”.
Duray Miklós hangsúlyozta: „Szlovákiában magyar párt csak egy van”, mert szerinte a Bugár Béla vezette Most-Híd még a szlovákok szemében is csak egy „politikai kft.”, amelyet gazdasági érdekcsoportok hálóznak be.
Az MKP korábbi vezető politikusa szerint az MKP ereje visszajött öt százalék körüli határra, s az őszi helyhatósági választásokon már nagy fölénnyel nyert azokon a helyeken is, ahol a parlamenti voksoláskor még a Híd-Most szerezte meg a képviselői posztokat.

mti

Megszakítás