Fehérlaposok – a felvidéki kitelepítésről szóló rockopera díszbemutatója Komáromban

A Felvidéki Kitelepítettek és Deportáltak X. Országos Találkozójára kerül sor Trianon emléknapján, 2010. június 4-én, a komáromi Monostori Erődben. A rendezvényen tartják a Fehérlaposok c. új rockopera bemutatóját. A szervező Kecskés László Társaság védnöki szerepre kérte fel Duray Miklós, aki ünnepi beszédet mond a rockopera bemutatója előtt.

A találkozót a Kecskés László Társaság szervezi. A kulturális, hagyományőrző egyesület névadójának szellemi öröksége alapján, és gazdag életútja nyomdokait követve működik. Kecskés László a hét évi katonaság, a másfél évi hadifogság, a kitelepítés, az ÁVH-felügyelet testi-szellemi tragédiáinak túlélése után igazi hivatását Komárom kulturális életének fényesítésében találta meg. Munkái, helytörténeti könyvek, múzeumalapítás, komáromi tárgyi emlékek gyűjtése, csallóközi néprajzi gyűjtemény – mind azt szolgálták, hogy bemutassa a közöség alkotó-formáló erejét. A nevét viselő egyesület a két Komárom közös történelmi múltjára és az Európai Unión belüli közös jövőbeni fejlődésére építi munkáját. „Csendesen, de erősen érezzük, hogy tartozunk valahová. Egy fizikai és szellemi tájhoz, amely elidegeníthetetlenül a mienk, néhány mező, egy-egy kép, régi népdal…, a Halotti Beszéd, Vörösmarty-strófa és ikes igék, melyeket külföldi nem ért…, apám sírja, unokám bölcsője… itt a mi hazánk” – vallja Nemes Andrásné, az egyesület elnöke.

A Trianoni Emléknap programja június 4-én, a komáromi Monostori Erődben 15.30-kor a kitelepítettek emlékművénél koszorúzással indul. 16.30-tól a Dunai Bástya Szabadtéri Színpadon a két Komárom gyermekkórusai adnak műsort. A megjelenteket Molnár Attila, Komárom polgármestere köszönti. Könnycsepp a magyarokért és a világért – Batta György imáját Sunyovszky Szilvia mondja el. Ezt követi Szíjjártó Péter miniszterelnöki szóvivő megemlékezése kitelepített őseiről, családja komáromi gyökereiről. A naszvadi Búzavirág énekcsoport „Ez a föld az én hazám” című műsorát mutatja be. Az elszakított országrészekből a szervezők Duray Miklóst kérték fel a rendezvény védnökének, valami ünnepi felszólalásra. Szőcs Géza kultúráért felelő államtitkár beszéde után kerül sor a Fehérlaposok c. rockopera díszbemutatójára.

A FEHÉRLAPOSOK rockopera a felvidéki kitelepítés témakörét dolgozza fel, a Magyarock Dalszínház társulatának előadásában, olyan vendégművészek névsorával kiegészülve, mint Varga Miklós, Makrai Pál, Laklóth Aladár, Pankotay Péter, Bodnár Vivien és Gerdesits Ferenc. Másik Lehel és Vizeli Csaba alkotását Koltay Gábor rendezte, rendező-koreográfus Bakó Gábor. Bemutatásra kerül a Monostori Erődben június 3-án, 4-én, 5-én – mindhárom napon 20.30-as kezdettel.

Megszakítás