Jogom van az anyanyelvemet használni

A Legfelsőbb Bíróság szerdán megerősítette a másodfokú bírói ítéletet, Duray Miklósnak, az MKP volt alelnökének nem kell fizetnie azért, mert 2006-ban fasisztának nevezte Ján Slota pártját, az ügynek azonban még nincs vége, és akár Strasbourgban folytatódhat…

 

Az első fokú bíróság egymillió korona kártérítést ítélt meg, ezt az ítéletet a kerületi bíróság megszüntette, majd a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) fellebbezését a Legfelsőbb Bíróság elutasította. Ettől függetlenül bocsánatot kellett kérnie a Szlovák Nemzeti Párttól, mert azt fasisztának nevezte. Duray Miklós ezt magyarul tette meg. A SNS ezt nem akarja elfogadni, és most végrehajtó útján próbálkoznak Duray szlovák nyelvű bocsánatkérésének megszerzésére.

Durya Miklós a Kossuth Rádiónak nyilatkozva elmondta: „A bíróság arról döntött, hogy túlzott a Szlovák Nemzeti Párt követelése, ugyanakkor a bocsánatkérésre is helytelen szöveget javasolt, melyet a bíróság átfogalmazott.
Az ítélet azt tartalmazta, hogy a Szlovák Nemzeti Párt azért nem lehet fasiszta párt, mert Szlovákiában hivatalosan be van jegyezve, és ha fasiszta párt lenne, akkor nem lehetne bejegyezve. Úgy gondolom, hogy a másodfokú bíróság 2009-ben a szlovákiai politikai légkör és tűréshatárok között a lehető legjobb döntést hozta. Tudomásul vettem, hogy a bíróság nem mondhatja azt, hogy nem kell bocsánatot kérnem. Én ezt magyarul tettem meg, de mellékeltem hozzá a bírósági döntésnek azt az oldalát, melyen rajta áll a bíróság által megfogalmazott szlovák nyelvű szöveg. Várom a kerületi bíróság döntését arról, hogy jogom volt-e magyar nyelven bocsánatot kérni, vagy sem. Én teljesen egyértelműnek látom a helyzetet, az alkotmány ezt lehetővé teszi. Persze, Szlovákiában már számos olyan döntés született, amelyek ellentétesek voltak a szlovák alkotmánnyal, mert az is különbözőképpen olvasható. Ha számomra pozitív döntést kapok, akkor ezt az ügyet lezártnak tekintem. Ha a bíróság úgy dönt, hogy mégis szlovákul kell bocsánatot kérnem, akkor ezt meg kell tennem. Harminc ezer euró büntetést kellene fizetnem, ha ezt nem teszem meg. Ha viszont így alakul a helyzet, vállalom, hogy az ügyet a strasbourgi emberi jogi bíróság elé viszem”.

Megszakítás