Szerelmes földrajz – A Palócföldet Duray Miklós mutatja be

A Duna Televízió Szerelmes földrajz c. sorozatának november 5-i adásának alcíme: Palócföld, az én tájhazám. A Palócföldet Duray Miklós mutatta be (a műsor felvétele itt is megtekinthető).

„Tizenöt éves koromban, érzelmileg eléggé túlfűtött állapotomban elhatároztam: életemet a felvidéki magyaroknak akarom szentelni. Ehhez fel is kellett készülnöm. Kicsi gyerekkorom óta az volt a szokásom, ha valamit szeretnék elvégezni, akkor felkészülök rá, megtanulom. Jó példa volt erre nagyapám lakatosműhelye, ahol megtanultam vasat megmunkálni. Amikor 1944-45-ben a szovjet katonák polcunkról kihordták a lexikonokat a sárba, elkezdtem lexikont írni, s közben rettentő sok mindent megtanultam. Még tizenöt évesen eldöntöttem, hogy először megtanulom a tájat, ami nem volt nehéz, mert hála szüleimnek, nagyon szerettem a természetet. Először kerékpárral, később gyalog bejártam azt a tájat, ahol magyarok laknak a Felvidéken. Így jutottam el Palócföld keleti végétől a nyugati végéig. B. Kovács István szavaival élve: ez lett az én magyar tájhazám.”
Krasznahorka vára, a Szádellői szurdokvölgy, Fülek és Salgó vára, Hanva, Somoskő vára a bazaltorgonákkal, a somosi kőtenger az öreg bükkössel, Ajnácskő, Sőreg és persze a szülőváros, Losonc: ezek lesznek Duray Miklós geológus, közíró, politikus szerelmes földrajzának, „magyar tájhazájának” színterei.

Rendező:  Dala István, Szerkesztő: Hollós László

A Duna TV Szerelmes földrajz című sorozatában neves közéleti személyiségek, tudósok, írók, művészek mutatják be kedves, nyugalmat és biztonságot adó tájukat, városukat. Ők rajzolják meg saját „szerelmes földrajzukat”. „Barangolva” kamerákkal a csodálatos magyar tájban és városokban.

Megszakítás