Reagálás a nevem beszennyezésére tett kísérletre

Az Új Szó összefüggésbe hozta a Duray nevet a Gorilla-üggyel. Erre válaszul Duray Miklós a következő levelet küldte a napilap szerkesztőségébe.

Új Szó szerkesztősége / Molnár Norbert, főszerkesztő / Pozsony

Tisztelt Főszerkesztő Úr!

A minap jutott el hozzám annak a híre, hogy lapjuk, aminek nem vagyok olvasója, 2012. február 8-i számában, a „Gorillák és gyorshajtók” c. cikkben megpróbálták összefüggésbe hozni személyemet a „GORILLA” néven elhíresült korrupciós botránnyal. A cikkben ugyanis azt írják, hogy ”a Gorilla kapcsán leggyakrabban ragozott Mikuláš Dzurinda és SDKÚ-s társai mellett olyan nevek is felbukkannak a dokumentumban, mint Fico és a teljes Smer-vezérkar, Bugár, Hrušovský, Slota, Gašparovič, Duray, Mečiar és még sokan mások.”

Nem lehet véletlennek tekinteni az Önök eljárását a vezetéknevemmel kapcsolatban, hiszen az Önök napilapjában egy-két kivételtől eltekintve nevemet barátságos szándékkal nem írták le. Most is sikerült beszennyezniük: ugyanis ha leírják azt a nevet, hogy Mečiar keresztnév nélkül, senkinek sem egy kevésbé ismert ember fog eszébe jutni, hanem a volt kormányfő, és nem annak névrokona vagy rokona. Gondolom, hogy a húszéves jelenlétem a nyilvános politikai életben szintén elegendő ok arra, hogy ha megjelenik a lapjukban a Duray név, akkor olvasójuknak az én személyem jusson eszébe.

Biztos vagyok abban, hogy az Önök lapja manipulálni akarta ez esetben is az olvasóit, hűen ahhoz a hagyatékhoz, amit a kommunista párt központi bizottsága által alapított lap múltjából átörökítettek, és amivel közéletünket szennyezik. Szerkesztőségük minden tagja tisztában van azzal,  hogy a rendszerváltozás kezdete óta soha sem vettem részt semmilyen gazdasági vonatkozású ügyben, a Gorilla időszakban pedig az MKP-ban kimondottan bizalmatlanok voltak velem szemben, mert semmilyen módon nem voltam megvesztegethető. Ezt Önök legalább annyira tudják, mint a szlovák újságírók, akik ezzel az üggyel kapcsolatban már többször megszólítottak és mindegyikük azzal a mentegetőzéssel kezdte „tudjuk, hogy semmi köze ehhez, nem azért keressük, hogy magyarázkodnia kelljen, de szeretnénk feltenni néhány kérdést az akkori eseményekkel kapcsolatban”. Ez a legkevesebb, ami elvárható lett volna Önöktől is.

Mindezek után nyomatékkal kérem Önöket, hogy lapjukban tegyék egyértelművé minden olvasójuk számára, hogy Duray Miklósnak semmi köze a „GORILLA” ügyhöz, sőt ellenkezőleg, vitái a Bugár által vezetett MKP-ban elsősorban azért alakultak ki, mert ellenezte, hogy közösségi érdekeket adjon fel a párt a gazdasági lobby és oligarchia követelései miatt. Ezeknek a vitáknak lett a következménye Bugár Béla leváltása az MKP elnöki tisztségéből.

Remélem, hogy a lehető legrövidebb időn belül eleget tesznek kérésemnek.

Pozsony, 2012. február. 12.

Duray Miklós

Megszakítás