Az MKP az összetartó erő

Duray Miklós a Magyar Hírlapnak adott interjújában leszögezte, hogy a Most-Híd egy gazdasági lobbit képvisel. Alább közöljük a villáminterjút:

– A Magyar Koalíció Pártja sikertelen választási szereplésének okait sokan sokfelé keresik. A legfontosabb azonban a jövő, megmarad az MKP?
– Ez nem kérdés, megmarad. Ne felejtsük el, a Híd ugyan bejutott a parlamentbe, azonban elveszítette szavazóinak húsz százalékát. Mi megtartottuk szavazóbázisunkat, 110 ezren bíznak bennünk. A komáromi és párkányi körzetben biztosan nyertünk is.

– A két nagyvárosban, Pozsonyban és Kassán azonban pocsékul szerepelt az MKP. A fővárosban még az egy százalékot sem érte el.
– Ez komoly probléma. Itt zömében vegyes házasságban élő magyarok élnek. Amikor még az MKP-t nem verték ketté, ezeket a szavazatokat mi kaptuk, Pozsonyban húszezernél is többen voksoltak ránk. Most nem sikerült őket megszólítanunk, többségük a győztes Smert vagy „konfliktuskerülően” a Hidat választotta.

– A Hídnak végül kilenc magyar képviselője jutott be a parlamentbe, elég ez a hatékony érdekképviselethez?
– Nem az a kérdés, hogy a Híd listáján ki magyar, ki szlovák nemzetiségű. Teljesen mindegy, ha egyikük sem és főleg a párt nem tesz semmit a kisebbségi, a magyar érdekképviseletért. Ez a leghatározottabban nem nemzetiségi kérdés, a Híd ugyanis se nem magyar, se nem szlovák párt, Bugár Béla szervezete kizárólag egy üzleti csoport érdekeit képviseli. Amit ez a gazdasági lobbi mond, azt képviseli a Híd is.

– Berényi József MKP-elnök mondta: annak idején pontosan a tisztázatlan gazdasági érdekek miatt váltották le Bugárt.
– Ez így igaz. Akkor még nem tudtunk a korrupciós Gorilla-ügyről, de világos volt, hogy az MKP egyes, Bugár Bélához köthető politikusai privát politikát űznek. Ezek az emberek állami vállalatokban, minisztériumokban, hivatalokban foglaltak el kulcspozíciót, ma egyikük sincs az MKP-ban, viszont szinte mindegyiküknek van valamilyen funkciója a Hídban.

– A magyarság létszáma folyamatosan fogyatkozik, a népszámláláskor hatvanezerrel vallották kevesebben magukat magyarnak, mint tíz éve. Megállítható ez a folyamat?
– A szlovákiai magyarságnak az elmúlt években számtalan civilszervezete alakult, sok szervezet vezetőinek kicsinyes önzése és a politikai élet szétdaraboltsága végül veszélyesebb következményekkel járt, mint a kommunista diktatúra idején. Az MKP feladata ebben a helyzetben a magyar közösség összetartása, nekünk kell erőt és hitet, reális kisebbségi utat mutatni a felvidékieknek.

MTGY, Magyar Hírlap/Felvidék.ma

Megszakítás