A szlovák alkotmány szellemisége tükröződött vissza Robert Fico szavaiban

Robert Fico miniszterelnöknek a kisebbségekre vonatkozó kijelentéseiről is kérdezték Duray Miklós egyetemi oktatót, politikust, írót a Magyar Televízió  Átjáró című műsorának csütörtöki adásában.

A miniszterelnök a Matica slovenská ünnepségén a közelmúltban kijelentette, hogy Szlovákiát a szlovákok számára hozták létre…
– Tudatosítanunk kell, hogy az önálló Szlovákia megalakulását néhány hónappal megelőzte a szlovák alkotmány elfogadása. Ebben teljesen egyértelművé tették, hogy Szlovákiában két kategóriába sorolható állampolgárok lesznek: az államalkotó szlovákság és az egyebek, köztük a kisebbségek. Tehát alkotmányilag kódolták a nem szlovákok másodrendűségét, és ez tulajdonképpen visszatükröződött Robert Fico beszédében is.

Mennyi ideig tartható fenn ez a másodrendűség? Ha a gazdasági helyzetet figyeljük, Dél-Szlovákiában alacsonyabb az életszínvonal, mint Szlovákia egyéb területein. Ez mire vezethető vissza?
– Van ennek egy hagyománya, ami már az 1920-as években kezdődött. 1918 és 1928 között gyakorlatilag a magyarok által lakott területen nem csak az ott korábban létesített ipari üzemek szűntek meg, hanem hátrányos helyzetbe került a mezőgazdaság is, magyar mezőgazdasági termelő közmegrendelést nem kaphatott. A nagybirtokokat etnikai alapon osztották fel. A földosztás során magyar ember alig kapott földet. A mai Szlovákia magyarok által lakott területe lassan 90 éve gazdasági árnyékban van.

Előfordulhat, hogy a szlovák kormányzat tudatosan hagyja alacsonyabb életszínvonalon a déli régiókat? Esetleg az a célja lehet, hogy elköltözzenek onnan a magyarok?
– Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy ez egyértelművé váljon. Az elmúlt húsz év egyértelműen azt mutatja, hogy a rosszul fejlesztett, úthálózatában elmaradott, nagy munkanélküliséggel küszködő magyarok által lakott területről elmennek a hagyományosan ott élő emberek. Házaikat, vagyonaikat felvásárolják, sokszor azt sem tudni, hogy kik.

Mi lehet a kitörési pont?
– Alapvető változás kell ehhez. Többek között az is, hogy azok, akik a magyarok nevében politizálnak, illetve a magyarok szavazataira számítanak, jelentős részük ne a saját meggazdagodását tartsa szem előtt. Az a magyar politikai válság, ami 2007-ben kialakult az MKP elnökváltásával, az is ennek a hátterében történt. Nem lehetett elviselni azt, hogy van egy politikus csoport, amely számára semmi sem érdekes, csak a saját zsebének a megtömése.

Az a hír járja, hogy újabb magyar párt van alakulóban, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség. Ez nem teszi még megosztottabbá a felvidéki magyarságot?
– Ezt azért találták, ki, hogy a Magyar Közösség Pártját gyengítsék. Ez egy kimondottan politikai célzattal szerveződő csoportosulás. Hozzam érkeztek már hírek további politikai szervezet megalakulásáról is.

Duray Miklóst Bereki Anikó kérdezte.

Megszakítás