A Martosi Szabadegyetem fórumain

A Martosi Szabadegyetem zárónapján Duray Miklós két fórum résztvevője volt, az egyik a szórványokkal, a másik az autonómiával foglalkozott. Mindkét esemény megtekinthető videófelvételen is.


Felvidék: Autonómia! – Beszélgetés a felvidéki jogkiterjesztés és önrendelkezés lehetőségeiről
Autonómia még egyszer. A Martosi Szabadegyetem Erdélyből érkezett vendégei a déli órákban már beszéltek az európai polgári kezdeményezésekről, valamint az önrendelkezés lehetőségeiről: természetesen a maguk nézőpontjából,  a székely törekvésekről. Most azonban miénk volt a terep.
Nyugat-Európában többféle autonómia-model is létezik, nemzetközileg elismert kisebbségügyi szakértők is dícsérik. Szlovákiában azonban mintha szitokszó lenne. Miér van ez így? Egyáltalán kell-e ez nekünk? És melyik formája? Van-e reális esélyünk a kiharcolására? Erre és sok más egyéb kérdésre igyekezett választ adni a martlakóknak Duray Miklós, Őry Péter (a Magyar Közösség Pártjának közigazgatási alelnöke) és Horony Ákos (a Szlovákiai magyarok kerekasztala Jogsegélyszolgálatának munkatársa). A beszélgetést Vésey Kovács László, a Via Nova sajtófelelőse vezette.


Nemzetünket érintő problémák szerte a világban
A szórványmagyarság felvidéki létéről és a nyugati magyarság helyzetéről Ladányi Lajos, a Zoboralji Kht. igazgatója Hámos Lászlóval, a New York−i székhelyű Magyar Emberi Jogok Alapítvány (HHRF) elnökével, Szász Jenővel, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökével és Duray Miklós közíróval beszélgetett.

Megszakítás