Öt magyarországi igen – Magyarország ellen

Brüsszelben ma már csak a magyar baloldal támadja saját kormányát. Duray Miklós felvidéki politikus, közíró elmondta, ez a korszak már Szlovákiában véget ért.

Az Európai Parlament múlt hét szerdán elfogadta a magyarországi demokráciáról szóló, baloldali politikus által írt úgynevezett „Tavares-jelentést”. A magyarországi demokráciát több ponton megkérdőjelező dokumentumot öt magyar baloldali EP-képvislő is megszavazta. Ez utóbbi mozzanat értékelését kérte Molnár Pál három szomszédos uniós tagállam ismert magyar közéleti személyiségétől. Romániában, Szlovákiában és Ausztriában nehezen képzelhető el, hogy az adott ország európai uniós képviselői hazájukat hozzák nehéz helyzetbe brüsszeli parlamenti ülésen. Tőkés László, Deák Ernő és Duray Miklós szerint Bukarestben, Bécsben vagy Pozsonyban felháborodást keltene, ha ilyen mégis megtörténne – mondták a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Duray Miklós válaszában visszatekintett a rendszerváltozás utáni időszakra, elmondta, az ország EU-integrációját megelőzően volt arra példa, hogy a szlovákiai politikusok külföldről próbáltak nyomást gyakorolni a kormányra, ám annak a korszaknak már vége.
„Szlovákia politikusainak, kormányának, illetve politikájának ezt tekintve sajátos a viszonya az elmúlt 22 évben. Volt egy időszak, amikor a szlovákiai ellenzék – elsősorban a liberális, de a konzervatív is -, külföldről próbálta támadni Szlovákia kormányát. Ez főleg Vladimír Mečiar harmadik kormányzása idején volt, amikor külföldről indítottak offenzívát annak érdekében, hogy megdöntsék az ország kormányát. Ez még az 1990-es években volt, gyakorlatilag 1998-ban ez a korszak lezárult, és azóta nem tapasztalható, hogy bármi miatt szlovák politikus külföldről üzengetne haza és bírálná a kormányt. A kilencvenes években az, hogy az akkori szlovákiai ellenzék külföldről és belföldről egyaránt támadta a kormányt, belpolitikai vitákat, válságos helyzeteket váltott ki. Az akkori kormánypártiak árulónak tekintették azokat a szlovákiai politikusokat, akik a kormány ellen ágáltak a világ különböző részein. De ez a korszak véget ért, azóta nem tudunk példát hozni erre. Egyedül talán azt nevezhetnénk bizonyos értékű példának, amikor felvidéki magyar politikusok bírálják Szlovákia kormányát vagy a szlovákiai belpolitikát, akkor ezek a magyarok mindig nagyon kemény támadásnak vannak kitéve Szlovákiában, de függetlenül attól, hogy kormánypárti vagy ellenzéki politikusokról van szó” – mondta Duray, aki szerint tulajdonképpen ez egy pártpolitikai kérdés. „Az az érzésem, hogy pártpolitikai kérdés ez Magyarországon is. Viszont tény, hogy annak még nem voltam tanúja, hogy olyan mértékben használnák fel a külföldi eszközöket az ellenzékiek Szlovákiában, mint azt tették Magyarországon mind az Antall-kormány, mind pedig az Orbán-kormányok ellen” – tette hozzá.

Felvidék.ma, Kossuth Rádió, on

Megszakítás