XXI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetem

A Kisebbségekért – Pro Minoritate Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség huszonegyedik alkalommal szervezett Kárpátalján nyári egyetemet, ezúttal a „Jó szerencse, semmi más!” mottóval.

A július 3-7-e közt Felsőszinevéren megrendezett találkozón tartalmas előadások, fórumbeszélgetések hangzottak el. A program szerint július 3-án ifj. Mackó István gitárzenés estjével várták a szabadegyetem résztvevőit.

Július 4-én a XXI. Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet Orosz Ildikó a Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetség elnöke, Brenzovics László a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, Répás Zsuzsanna Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára nyitották meg.
Délelőtt a kisiskolások éve, a kisiskolák helyzete a Kárpát-medencében volt a szabadegyetem fő témája. Az előadók: Répás Zsuzsanna (helyettes államtitkár, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium); Burus Siklódi Botond (elnök, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége); Lászlófy Pál (tiszteletbeli elnök, Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége); Hanesz Angelika (programszervező, Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, Kassai Regionális Központ vezetője); Nagy Margit (elnök, Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete); De Negri Ibolya (elnök, Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete) voltak. A beszélgetéseket Aáry-Tamás Lajos az oktatási jogok biztosa vezette Magyarországról.

Délután a Kétnyelvűség Kárpátalján és Felvidéken címmel nyílt kiállítás, s ebben a témában Kántor Zoltán (szociológus, politológus, Nemzetpolitikai Kutatóintézet); Orosz Örs (Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, Somorja); Kovács Balázs (Diákhálózat, Pozsony) és Csernicskó István (rektor-helyettes, II. Rákóczi Ferenc Főiskola, a Hodinka Antal Kutató Intézet vezetője) tartottak előadást. A moderátor Medvecz-Bocskor Andrea történész, a Lehoczky Tivadar Intézet vezetője volt.
Koreste Aranymetszés 2013 címmel pillanatfelvételeket mutattak be a kárpát-medencei doktoranduszokról. Ferenc Viktória (elnök, Momentum Doctorandus), Morvai Tünde (Felvidék), Séra Magdolna (Kárpátalja) és Darcsi Karolina (doktorandusz-hallgató, Lehoczky Tivadar Társadalomtudományi Intézet) kalauzolták a résztvevőket.
Este megkoszorúzták a kopjafát, majd a Pál Család népzenei koncertje, táncház volt programon.

Július 5-én délelőtt a Választások, eredmények, lehetőségek a Kárpát-medencében címmel tartott előadást Németh Zsolt (politikai államtitkár, Külügyminisztérium). A fórumba bekapcsolódott Brenzovics László (alelnök, Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség); Toró T. Tibor (elnök, Erdélyi Magyar Néppárt); Duray Miklós (politikus, közíró, Felvidék); Pásztor István (elnök, Vajdasági Magyar Szövetség) és Tóth István (főkonzul, Beregszász), aki a moderátor szerepét töltötte be. 40569c

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMN) elnöke előadásában hangsúlyozta, hogy pártjának a legutóbbi romániai választásokon elért eredményei feljogosítják az EMN-t a folytatásra. A jövő szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az erőegyensúly kialakítását a két legnagyobb romániai magyar politikai erő között, mert – mint fogalmazott – a többségi hatalommal szemben csak ekkor lehet hatékony az érdekérvényesítés. Ezt az erőparitást 2016-ig sikerül majd elérni – tette hozzá Toró.

A magyar autonómiáért folytatott küzdelem kapcsán elmondta: nem szabad, hogy lankadjon a jelenleg meglévő tenni akarást, ki kell aknázni a közösség erejében, az önszerveződésben rejlő lehetőségeket. A külhoni magyarok európai érdekvédelmét tekintve a magyar diplomáciának kell a „lándzsahegy” szerepét játszania – fogalmazott az erdélyi magyar politikus.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke beszédében kiemelte: a szerb-magyar megbékélést öt év kemény munkájával sikerült elérni, amelyben a magyar kormánynak is fontos szerepe volt. A határon túli magyarok politikai érdekérvényesítése kapcsán rámutatott: ez csak akkor lehetséges, ha a magyar szervezetek ott vannak a politikai porondon, s ki vannak építve a kommunikációs csatornáik a többségi politika irányában.
Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) alelnöke a kárpátaljai magyarság helyzetét elemezve azt emelte ki, hogy a magyarok az ukrán választójogi rendszer korrumpálódása következtében kiszorultak a közhatalomból. Ennek ellenére a közösségnek sikerült komoly eredményeket elérnie, elsősorban a kettős állampolgárság felvétele, a szabad utazás, a vízumszerzés terén. Fontosnak nevezte, hogy sikerült elhárítani azt a szervezett támadást, amely nemrég indult a beregszászi magyar főiskola ellen, s amelynek célja a felsőoktatási intézmény megsemmisítése volt.

Délután a Lehetőségek és tervek – a magyar közösségek gazdasági helyzete a Kárpát-medencében témára Mátis Jenő (alelnök, Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács); Széles András (ügyvezető, Záhony és Térsége Befektetési Kft.); Hidi László (elnök, Pro Agricultura Subcarpatica Alapítvány); Virág László (elnök, Kárpátaljai Vállalkozók Szövetsége) volt a meghívott előadó. A moderátor: Kovács Sándor (alelnök, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat) volt.
Ezt követően az Európai Unió jelene és jövőjéről beszélgettek Schöpflin György (képviselő, Európai Parlament, EPP); Hidvéghi Balázs (stratégiai igazgatóhelyettes, Fidesz) és Brenzovics László (alelnök, KMKSZ) moderátor segítségével.

Este bemutatták Tóth István könyvét, A peremvidék világbirodalma címmel. A szerzővel Debreceni Mihály (MTVA) beszélgetett, majd filmvetítésre került sor a szerzők jelenlétében. Megtekintették a nagyenyedi templom sorsa (Kele Andor-Sáfrány József) és Kárpátalja expressz (Sáfrány József) kisfilmeket.

Július 6-án délelőtt Médiá volt a főszerep. „Digitális puty, puty, puty… és a Kós Károly Kollégium” címmel a digitális átállásról és a Kós Károly Kollégium szerepéről, a határon túli magyarság megjelenítéséről a magyar közmédiában hallhattak előadásokat az MTVA munkatársaitól. Barlay Tamás (alelnök, Kós Károly Kollégium, vallási, kisebbségi és határon túli főszerkesztő, MTVA); Havasi János (határon túli különmegbízott, Kós Károly Kollégium, MTVA); Vígh Zoltán (digitális átállás koordinátor, MTVA); Kulin Zoltán (vezérigazgató-helyettes, Kárpátaljai Megyei RTV) és moderátorként Farkas Attila (tartalomelemző, MTVA – Hírigazgatóság – Hírügynökségi Iroda) voltak a szabadegyetem vendégei.
Délután „Ott a messzi Donnál…”című dokumentumfilm vetítésére került sor, s beszélgethettek a film készítőivel és a kor kutatóival, úgy mint Debreceni Mihály szerkesztővel, Kele Andor operatőrrel, Litauszki János rendezővel, B. Stenge Csaba hadtörténésszel, a Tatabányai Levéltár igazgatójával, Molnár D. Erzsébet történész-kutatóval a Lehoczky Tivadar Intézetből.
Délután kirándultak, este pedig a búcsúesten összegezték az elhangzottak tapasztalatait.

Pro Minoritate Alapítvány minden évben szervez Nyári Szabadegyetemeket Kárpátalján, Erdélyben, Vajdaságban és Felvidéken a közép- és kelet-európai népek közötti kapcsolatok erősítésének, a történelmi múltban gyökerező, elsősorban nemzeti konfliktusok oldásának szándékával.
A rendezvények célja olyan nyitott fórum biztosítása, ahol a kisebbségben élő magyarok, anyaországbeliek, valamint a szomszédos államokban élő többségi nemzet fiataljai találkozhatnak, és az aktuális társadalmi, politikai, gazdasági és kulturális történésekről, a felmerülő problémákról és ezek megoldási stratégiáiról beszélgethetnek. Minden témához több előadót (politikusokat, független szakértőket) hívunk meg, alapvető szempont, hogy az illető ország többségi és kisebbségi képviselőinek véleménye, illetve egy-egy magyarországi vélemény hangozzon el.
A Kárpát-medencében élő népek közeledését szolgálva célunk az együttgondolkodás. Ugyanakkor figyelmet fordítunk arra is, hogy táborainkban a délelőtti és délutáni kerekasztal-beszélgetéseket tartalmas esti kulturális programok kövessék, amikor hazai és helybéli zenekarok, hagyományőrző együttesek, színjátszó csoportok lépnek fel.
A Kárpátaljai Nyári Szabadegyetemet követően Tusnádfürdőn 2013. július 23-28-a között rendezik a XXIV. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort a Mi időnk mottóval. Közreműködnek a 2013. július 16-21-e között Krasznahorkaváralján megrendezésre kerülő Gombaszögi Nyári Tábor megszervezésében is.

Megszakítás