Jóvátételt kapnak a totalitarizmus egykori zaklatottjai?

(Kárpát Expressz, 2013. október 2.) Elvenné a volt állambiztonsági titkosszolgálat (ŠtB) tisztjeinek máig folyósított nyugdíjkiegészítését a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN).

Az intézet azt kezdeményezte, hogy az így megtakarított összeget folyósítsák inkább az egykori politikai foglyok kárpótlására. „Az egyik ok, amiért ezt a javaslatot megtettük, az az, hogy végre szembe lehessen nézni a közelmúlttal. Ezt a lépést meg kell tenni, az igazságosság ezt követeli” – mondta Ondrej Krajňák, az ÚPN vezetője. Arra vonatkozó statisztikai adatok nem állnak az intézet rendelkezésére, hogy hány egykori ügynök kap szolgálati nyugdíjat. Minden bizonnyal ma sokkal jobb anyagi körülmények között élnek, mint azok, akiket egykor megfigyelés és zaklatás alatt tartottak. Sőt, ez utóbbiak között olyanok is vannak, akik a létminimumhoz közeli nyugdíjat kapnak.
Foglalkozni fogunk a javaslattal – mondta Jana Laššáková, a Smer frakcióvezetője. „A lényeg, hogy jól előkészítsük a törvényt, és korrekt döntés szülessen” – tette hozzá a képviselőnő a Duna TV Kárpát Expressz c. műsorának nyilatkozva. Nagy József, a parlamenti szociális bizottságának tagja (Most-Híd) szintén botrányosnak minősítette a jelenlegi helyzetet.
Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS) nem optimista a jövőt illetően, szerinte szoros kapcsolat van a párt és az egykori totalitarizmus képviselői között.
Az egykori Csehszlovákiában 1989-ben több mint 12 ezer ügynököt tartottak nyilván, ebből 1700-ra tehjető a szlovákiai ügynökök száma.

A műsorban bejátszották Duray Miklós politikus, író egy korábban elhangzott véleményét, ugyanis ő is azok közé tartozott, akiket éveken keresztül megfigyelt az állambiztonság. „Azokat az évtizedeket annak a tudatában kellett élnie az életét, hogy ez a helyzet sohasem fog megváltozni” – mondta.

Megszakítás