Nemzetgazdasági fórum a III. MartFeszten: A gazdasági felvirágoztatáshoz adott az eszközrendszer

dm704A fórumon Szász Jenő a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Radetzky Jenő a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Kalmár Ferenc a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa, Farkas Iván az MKP gazdasági és régiófejlesztési alelnöke, illetve Duray Miklós, közíró, egyetemi docens osztották meg nézeteiket.

Természetes régióink gazdasági felvirágoztatása, mint a hatékony külpolitika és nemzetstratégia záloga volt a címe a nemzetstratégiai gazdasági fórumnak Martoson, melyet Csonka Ákos, a Via Nova ICS Nemzetpolitikai Kabinetjének a vezetője vezetett.

A szakemberek kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a Kárpát-medence térszerkezeti jellegét tekintve olyan térséget alkot, mely nemcsak földrajzi és társadalmi szempontból, de gazdasági, kulturális és oktatási téren is szerves egységet alkot.

Duray Miklós megerősítette, a természetes régiók gazdasági felvirágoztatására adott az eszközrendszer, hisz megannyi kormányzati vagy európai uniós készlet lehetőséget biztosít erre. A nemzetstratégia feladata főleg abban áll, hogy ezeket a szinteket összefésülje és egységes nemzetstratégiai koncepcióba foglalja.

Farkas Iván kiemelte, hogy megmaradásunk és gyarapodásunk záloga is ebben rejlik, hiszen az identitás és más önmeghatározó kérdések tulajdonképpen egzisztenciális kérdések. Ha az embereknek gazdasági biztonságérzetük van, akkor a magyarságuk sem gyengül. sőt meg is erősödhet. A politikus ennek kapcsán az általa is kidolgozott Baross Gábor Terv ilyen terű kérdésköreit is kifejtette a hallgatóságnak.

Szász Jenő az általa vezetett intézet stratégiai dokumentumát vázolta fel nagy vonalakban, mely a Kárpát-haza ugyancsak gazdasági fejlesztési kereteit tartalmazza.

Kalmár Ferenc pedig a külpolitikai kontextusba helyezve vizsgálta a kérdéskört, és Magyarország szerepét hangsúlyozta a külhoni magyarság fejlesztése szempontjából.

Radetzky Jenő a határon átívelő gazdasági kapcsolatok minél intenzívebbé tételéről beszélt, ami oda-vissza alapon tud kamatozni a határ két oldalán. Ám ehhez tudatosság és elvhű hozzáállás szükséges.

Csonka Ákos véleménye szerint a nemzetstratégia gazdasági megközelítése olyan fajsúlyos téma, ami 25 vagy sokkal inkább 95 év kérdéseire kínál érdemi válaszokat.

A MartFesztről keressék az aktuális híreket, a részletes programot a www.martfeszt.sk oldalon. Képek a szabadegyetem facebook oldalán érhetők el. A III. Martosi Szabadegyetem főmédiapartnere a Felvidék.ma.

tsák, Felvidék.ma

Megszakítás