Kárpát-medencei civil szervezetek találkozója Szolnokon

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Információs Központ (CIC) szervezésében október 22-én a megyei és a Kárpát-medencei civil szervezetek képviselői találkozhattak Szolnokon, a városháza dísztermében.

Dr. Molnár Beáta főszervező, a megyei CIC vezetője elmondta, egy évvel korábban a szolnoki Civil Házban szervezték meg a határon túli magyar civil szervezetek és a megyében működő egyesületek, közintézmények képviselőinek találkozását, idén azonban a nagy érdeklődésre való tekintettel a városháza dísztermébe hívták a vendégeket, mert az esemény „kinőtte” a Civil Ház kereteit.
Jász-Nagykun-Szolnok megyéből több mint húsz szervezet, a határon túli régiókból több mint tíz szervezet mutatott érdeklődést a kapcsolatfelvétel, együttműködés iránt, közülük személyesen három romániai, kettő felvidéki, egy-egy csehországi és délvidéki szervezet képviseltette magát személyesen. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Információs Centrumnak Kárpátalján és Szlovéniában is van partnerszervezete, akik azonban most kimentették magukat.

A találkozót köszöntötte Dr. Kállai Mária kormánymegbízott, aki nagyra értékelte a civil szervezetek szerepét a megye közéletében, köszönetet mondott a Civil Háznak a sokrétű tevékenységért. Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára október 6-i és október 23-i nemzeti ünnepről emlékezett meg és ismertette a jelenlévőkkel a civil információs központok hálózatának és a Nemzeti Együttműködési Alapnak a működési elveit.. Az ő felszólalásukat követte a résztvevők szakmai bemutatója.

Elsőként Duray Miklós, a felvidéki Szövetség a Közös Célokért elnöke hívta fel a figyelmet, milyen jelentős a civilek szerepe a nemzeti, társadalmi összefogás erősítésében. Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója bemutatta a 17 tagszervezetből álló társulást, kiemelte, hogy a magyar-szlovák határ mentén a felvidéki városokban tájékoztató irodahálózatot nyitottak 2002-ben, és immár tíz éve működtetik a Felvidék.ma hírportált is.
Felvidékről még Győri Margit, a dunaszerdahelyi székhelyű FEMIT – Felvidéki Magyar Ifjúságért Társulás elnöke, Csehországból pedig Lelovics Pál, a Brünni Magyar Polgári Egyesületelnöke mutatkozott be.
Romániából Serfőző Levente a Híd – Szebeni Magyar Egyesület gazdag tevékenységét, Nagyszeben kulturális életében elismerést kiváltó magyar eseményeket ismertette.
Az Erdélyi Magyar Kulturális Egyesület – EMKE képviseletében a kolozsvári Vincze László elmondta, 17 fiókszervezete van immár az egyesületnek, 67 társszervezete, bemutatta a két kolozsvári házuk működését is. Vincze László egy független bábszínházat is működtet Kolozsvárott.

Simon Réka elnök és Nagy Tünde alelnök a sepsiszentgyörgyi Fundamanetum társulás eseményeiről, többek közt a Sansz társasjáték klubról, a nemzetközi néptánc fesztiválról, a háromszéki természetkalendáriumról és a Kreautúra táborról mondta el a legfontosabb információkat.

Vajdaságból Bodrogi Béla, a Szabadkai Népkör főtitkára nagyszabású kezdeményezésüket, az szabadkai Interetno Fesztivált mutatta be, amelyet most már Nagyenyeddel és Százhalombattával összehangolva szerveznek, minden év augusztus 22-26 között. A három város közti együttműködésnek köszönhetően valójában egész augusztusban egymást érik a fesztiválok.
A Jász-Nagykun-Szolnok Megyében működő társadalmi szervezetek közül a Civil Információs Központtal kapcsolatot tartó Csányi Sándor a szolnoki gulyásfesztivált, Bali István az Agraria egyesületet, az Agrya ifjúsági találkozót és a Közép-Kelet-Európai Vidékfejlesztési Központot mutatta be. Furcsa Józsefné sok éve a szklerózis-multiplexes betegek, a jászberényi Olajág egyesület a mozgáskorlátozottak, egy másik szervezet a vakok és gyengénlátók érdekeinek védelmét vállalta magára, tudtuk meg a bemutatkozások során.

Demény Istvánné a nyugdíjasklubok, egyesületek megyei ernyőszervezetének az elnökeként tevékenykedik, és jelezte, hogy szívesen vennék fel a kapcsolatot határon túli nyugdíjas klubokkal. Demény István pedig a Bereczki Gazdakört vezeti, ismeretterjesztő előadásokkal segítené szülőföldje, a Bodrogköz gazdálkodóinak munkáját, tudtuk meg a bemutatkozás során. Szabovik Zoltán a Magyar Ejtőernyősök Bajtársi Szövetsége és az Ejtőernyősök Szolnoki Egyesülete nevében a katonaváros Szolnokot mutatta be, az eseményeket, amelyeket szeptember 1-jén, Szolnok Város Napján tartanak, illetve márciusban, amikor a Tavaszi Hadjárat emlékét idézik fel. Rendszeresen részt vesznek a Letkés-Ipolyszalka községekben rendezett világháborús megemlékezésen. Most készítik elő a 2016-os öttusa versenyt diákoknak, ezt szeretnék kiterjeszteni a határon túlra is.
Végül bemutatkozott a Szolnoki Főiskola mellett működő hallgatói szolgáltatásokat nyújtó KFT és a konferenciát szervező Contact Mentálhigiénés Konzultációs Szolgálat. Dr. Molnár Báta elnök elmondta, a konferencia egy kulturális fesztivállal egészül ki, amelyre meghívta a jelenlévőket.
A bemutatkozásokat és szakmai programok ismertetését Bodó Barna egyetemi tanár, az Erdélyi Civil Szervezetek Szövetségének, a temesvári Szórvány Alapítvány elnöke foglalta össze, a határon túli vendégek nevében pedig Duray Miklós, a SZAKC elnöke mondott köszönetet a szervezőknek.

A konferencia végén együttműködési megállapodások születettek, többek közt Duray Miklós, a SZAKC elnöke és Dr. Molnár Beáta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Civil Információs Központ elnöke írt alá szerződést a kölcsönös tájékoztatásról és közös szakmai programokról.

Pogány Erzsébet, Felvidék.ma

Megszakítás