Szoboravatás: Királyhelmecen híven őrzik Dobos László emlékét

Dobos László Kossuth-díjas írónk, a Magyar Művészeti Akadémia tagja idén október 28-án lenne 85 éves. Meg nem élt születésnapja alkalmából méltó megemlékezésre, Dobos László Emléknap szervezésére került sor október 17-én a szülővárosában, Királyhelmecen.

A Lorántffy Zsuzsanna Bodrogköz Fejlesztéséért Társulás délelőtt tíz órától egy emlékkonferenciát szervezett a Bodrogközi Magyar Közösség Házában, amelyet Pásztor István, mint házigazda nyitott meg, majd köszöntőt mondott Szesztay Ádám kassai főkonzul és Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

Dobos László közéleti és irodalmi tevékenységét szakavatott előadók értékelték és elevenítették fel személyes
A konferencia elnöki asztala
élményeiket: Duray Miklós címzetes egyetemi docens, közíró, Gróh Gáspár irodalomtörténész, Tamás Menyhért író, a Magyar Művészeti Akadémia alelnöke, Vári Fábián László kárpátaljai költő  és Lauer Edith, az Amerikai Magyar
Az ünnepségen jelen volt Dobos László özvegye, Éva asszony, leánya Dobos Éva Norvégiából, ifjabb Dobos László családjával, a pályatársak közül Mács József és Koncsol László író, a felvidéki, a bodrogközi közélet több személyisége és számos magyarországi vendég. Megtisztelte az ünnepnapot jelenlétével mások mellett Pozsgay Imre, a magyarországi rendszerváltás emblematikus személyisége, Juhász Judit, az emléknap fő támogatójának, a Nemzeti Alapítványnak az elnöke, aki egyben a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője, Erdélyi Géza, a református egyház nyugalmazott püspöke. Kolár Péternek, a Csemadok városi elnökének vezetésével nagyobb létszámú kassai küldöttség is Királyhelmecre érkezett. Aich Péter portálunk rendszeres publicistája. 

Pásztor István bejelentette, kezdeményezte, hogy a királyhelmeci magyar iskola vegye fel Dobos László nevét, és így adják tovább a felnövekvő generációknak a város nagy szülöttének irodalmi és közéleti hagyatékát.
Ezután több szervezet és magánszemély összefogásának köszönhetően 15 órakor felavatták Dobos László szobrát, Borsi Antal sárospataki szobrászművész alkotását.

A Fő utcán, a görög-katolikus templommal szemben egy kis parkot alakítottak ki, itt kapott helyet Dobos László mellszobra, Mécs László papköltő és gróf Majláth József szobrának szomszédságában, a park fenyőfákkal övezett részében. A szoboravató ünnepség sűrű esőben kezdődött. Csurgó Dezső, a Mécs László Társulás elnöke visszaemlékezett Dobos Lászlóval kapcsolatos személyes emlékeire, a gyermekkorukra. Elmondta, a szobor Dobos László szülőházától száz méterre kapott helyet, az újonnan kialakított parkot szeretnék Dobos Lászlóról elnevezni, és jövőre emléktáblával jelölik meg a szülőházat.

Ezután az ünnepség egy része a templomban zajlott, ott hangzott el a kultúrműsor és a két szónoklat: Koncsol László felvidéki író és Bertha Zoltán, József Attila-díjas irodalomtörténész, a Magyar Írószövetség és a Magyar Művészeti Akadémia képviseletében méltatta Királyhelmec nagy szülöttét.

A szobrot Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja, Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnöke és Mács József Madách-díjas író leplezték le.

Ezután az önkormányzat épületében Pataky Károly polgármester adott ünnepi fogadást.

Este hét órakor a Boráros Imre Színház előadásában a Hit és Hűség színpadi játékot tekinthette meg a közönség. Itt olvasták fel az előadás előtt Csáky Pál EP képviselő levelét, amelyben köszöntötte az ünnepséget.

pog, Felvidék.ma

Megszakítás