A Szent Korona kicsinyített másolatának ünnepélyes átadása Várhosszúréten

A Szent Korona kicsinyített másolatát november 8-án ünnepélyes keretek között adták át Várhosszúréten. A rendezvény az újonnan alakult Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért polgári társulás szervezésében valósult meg – rangos vendégek, közéleti személyiségek jelenlétében.

Az ünnepség a római katolikus templomban vette kezdetét, ahol Dr. Vadkerti István plébános celebrált szentmisét. A misén ünnepélyesen átadták a Szent Korona kicsinyített másolatát, melyet a templomban helyeztek el megőrzésre. Itt tekinthetik majd meg a környékbeliek.

Farkas Tamás átadja a Szent Korona kicsinyített másolatát
Farkas Tamás, a Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért polgári társulás elnöke a Felvidék.mának elmondta, a rendezvény ötlete júniusban, Prágában, az Esterházy János konferencián született, az új társulás, amelyet várhosszúréti fiatalok alapítottak, a Szövetség a Közös Célokért társulás segítségével alakult.

„Kedves rokonaim, Balázs Jolika és Kocsis László Attila hívták fel a figyelmünket arra, hogy Gömör keleti részében a fiataloknak az értékek mentén kicsit jobban kellene magukat aktivizálni. Az ötletük nyomán, támogatásukkal és segítségükkel valósult meg a nemzetünk jelképének ünnepélyes átadása falunkban” – nyilatkozta Farkas Tamás a szervezet elnöke.
„Polgári társulásunk neve is Esterházy Jánoshoz fűződik, akinek az 1942-es parlamentben elhangzott beszédéből merítettünk. Esterházy az emberi és keresztény értékekért harcolt, és mi is szeretnénk az ő szellemi hagyatéka szerint tevékenykedni. Célunk összefogni a vidéki magyarságot, főleg fiatalokat. Szeretnénk a jövőben bekapcsolódni a régiófejlesztési és kulturális programokba. Szoros együttműködést tervezünk a Gömöri Kézművesek Társulásával. Első alkalommal ez november 18-án lesz az Andrássy Dénes Emlékesten” – nyilatkozta a Felvidék.mának Farkas Tamás.

Az ünnepségen részt vett többek közt Szesztay Ádám, Magyarország kassai főkonzulja, Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke, Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatója, Balogh Gábor, a Csemadok alelnöke, Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke, Horváth Árpádné a Rákóczi Szövetség Esterházy János Emlékbizottságának tagja, Dr. Kocsis László Attila, a prágai székhelyű Coexistentia – Együttélés Mozgalom Magyar Tagozatának elnöke és Magyarok Világszövetségének képviselői: Patrubány Miklós elnök, Borsos Géza térségi alelnök, Bottyán Zoltán térségi alelnök, Mihályi Molnár László felvidéki elnökségi tag és Radványi Viola, az MVSZ Etikai Bizottságának felvidéki tagja is.
A Szent Korona kicsinyített mása 2013-ban a Magyarok Világszövetségének elvi hozzájárulásával és általa kibocsátott tanúsítvánnyal került forgalomba.

Duray Miklós a Szövetség a Közös Célokért Társulás elnöke
Délután kultúrműsorra került sor, melyen Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért társulás elnöke köszöntötte a résztvevőket. A jelenlévőket többek között Martényi Árpád, a Rákóczi Szövetség alelnöke, Kocsis László Attila, a prágai Esterházy János Emlékbizottság elnöke és Farkas Tamás, a Szövetség az Emberi és Keresztény Értékekért polgári társulás elnöke is üdvözölte.
Majd Batta György publicista, író tartott előadást a Szent Koronáról, valamint Boráros Imre, Kossuth díjas színművész előadását hallgathatták meg a jelenlévők.

A kultúrműsorban a helyi gyerekek és fiatalok, a jólészi Zagiba Tamás népmesemondó, a Rozsnyói Református Egyházközség diákjai, valamint a várhosszúréti férfi és női népdalkörök szerepeltek. Nagy sikert arattak a nemzeti rockot játszó fiatalok, a Labyrynt zenekar is. Ulman István, gömöri fafaragó, „nemzetfaragó” a műsor végén köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki segítette az ünnepség létrejöttét, és kiemelte, hogy Várhosszúréten a fiatalok a szikrát, a tüzet éltetik tovább.

A Szent Korona kicsinyített mása Várhosszúréten
A rendezvény megálmodója és támogatója, a várhosszúréti születésű, jelenleg Prágában élő Balázs Jolika portálunknak elmondta, hogy a Prágában megrendezett Esterházy János ünnepségen mennyire megható volt számára a hazaiak fellépését megélnie, ahol a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának diákjai adtak kultúrműsort. A prágai magyarok tetszését elnyerve újabb meghívást kaptak októberben.

„Amikor bekonferálták a fellépőket és hallottam, hogy fellép Borsodi Zoltán vagy Nagy Andrea, akkor megdobbant a szívem, hogy a várhosszúrétieket láthatom, hallhatom. Fellépésüket álló tapssal jutalmazták Prágában. Ezért úgy gondoltam, hogy a kis szülőfalumban valamit kezdeni kell ezzel a sok tehetséggel. Most már gyakran járok haza, és szomorú vagyok, ahogy látom a nagymamákat, akik a magyar gyerekeket szlovák iskolába viszik. Véleményem szerint muszáj ráébreszteni a fiatal anyukákat és apukákat, hogy gyermekeiknek magyar jövőjük is lehet. A kis faluban ezzel a céllal szerveztük meg az ünnepséget. Szerettük volna tudatára ébreszteni a fiatal szülőket a magyar nyelv fontossága és a magyar iskola iránt, hiszen ez az alap. Nagyon boldog vagyok, hogy ma sokan részt vettek a szentmisén, és úgy gondolom, hogy egy kis magyarságtudatot visszahoztunk” – fogalmazott Balázs Jolika, a Szent Korona kicsinyített másolatának adományozója.

Beke Beáta, Felvidék.ma

Megszakítás