Választásnak nevezett politikai felfordulás Szlovákiában 2016-ban

pozsony_kukukkA 2016. márciusi 5-i szlovákiai parlamenti képviselői  választás eredményeit előrejelző közvélemény kutató intézetek szerint sejteni lehetett, hogy a soron következő megbízatási időszakban a miniszterelnök, Robert Fico pártja meggyengült helyzetben alakíthat kormányt, de nem kerül sor kormányváltásra, legfeljebb az Irány (Smer) módosulására.

Az előrejelzésekből azt lehetett sejteni, hogy az eddigi egypárti kormányt egy hárompárti koalíció váltja fel (Smer, Sieť, MOST-HÍD). A választások éjszakája azonban mindenre rácáfolt és átírta Szlovákia politikai térképet.

Nyolc pártból álló parlament jött létre, de kis híján tíz pártból álló is lehetett volna, ha bejut az MKP és a Kereszténydemokrata Mozgalom. Mindkettő esetében hajszálon múlt a parlamenti küszöb átlépése. Parlamenti választás eredményeként ilyen tarka összetételű képviselőtestület Szlovákiában 1990 óta nem volt.

Az első jelek arra mutatnak, hogy majd nehezen lehet kormányt alakítani, és ez visszautal részben 1994 koratavaszára, amikor a parlament politikai színezete a pártokban kialakuló válságok miatt úgy átalakult, hogy megbukott az akkori kormány. De hasonlóságot mutat a mostani helyzet az 1998-as választások után kialakult kormányalakítási kudarccal, amikor Vladimír Mečiarnak vissza kellett adnia kormányalakítási megbízatását, mert nem tudott összeállítani egy kormányozni képes csapatot.
Az eddigi íratlan szabálynak megfelelően a legtöbb képviselői helyet szerzett párt elnöke kap kormányalakítási megbízatást az államfőtől.

Előreláthatóan arra van esélye, hogy megszerezze 70 képviselő támogatását (SMER/49, MOST-HÍD/11, Sieť/10,) a többi kétséges. Ha belépne ebbe a koalícióba a Szlovák Nemzeti Párt 15 képviselővel, akkor lehet, hogy a MOST-HÍD visszalép, ha nem, aláírta politikai halálos ítéletét. Ha Fico nem tud alakítani kormányt, Sulík kapja a következő megbízatást. Ebben az esetben biztosan elveszti 63 (SMER és a Mi Szlovákiánk) képviselő támogatását, de megszerezheti a SME Rodina – Boris Kollár pártja 11 képviselőjének külső támogatását, azonban továbbra is kétséges, hogy merre lép a Szlovák Nemzeti Párt és a MOST-HÍD.

Viszont van egy kényszerítő körülmény, ez év júliusától Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnökségét, tehát júniusig meg kell alakítani a kormányt. Lehet, hogy ez a helyzet kompromisszumképessé teszi a pártokat és belemennek akár elvtelen vagy rövid lejáratú egyezségekbe és 2017-ben felborul az ingatag kormány, ami előrehozott választást jelent.

A mostani képviselő választás eredménye szerint tehát ez feltételezhető. A felvidéki magyar politikának talán egy év áll rendelkezésére, hogy újrarendezze sorait, beleértve a MOST-HIDAT támogató magyarokat is. A Bugár-féle kalandorpolitikának beharangoztak, ha nem halljuk meg a vészharang hangját, akkor nekünk is.

 

Duray Miklós, Felvidék.ma

Megszakítás