Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében

Szerdán, november 9-én vette kezdetét a Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében című konferencia a budapesti Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának dísztermében.

konferencia

A rendezvényt a Kisebbségi Jogvédő Intézet szervezte, és partnereik közül több mint százan vettek részt a Kárpát-medence minden országából. A konferencia célja az aktuális kisebbségvédelmi kérdésköröket érintő tapasztalatcsere és konzultáció, melynek eredményeként számos jogi problémára sikerült szakmai javaslatot találni.

A konferencián az előadások mellett több kérdés is elhangzott és számos interaktív foglalkozásra is sor került.

A rendezvényt Csóti György, a Kisebbségi Jogvédő Intézet igazgatója és Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitották meg.

Csóti György beszédében kiemelte: a kisebbségeknek küzdeniük kell a jogaikért és nem szabad, hogy bármiféle kudarc eltántorítson bennünket jogaink érvényesítésétől. A külhoni kormányok sok esetben kisebbségellenes politikát folytatnak. Nemegyszer hiányzik a törvényi szabályozás, más esetekben a jogszabályok végrehajtását nehezítik meg, vagy lehetetlenítik el.

Görög Dórától és Antal Esztertől, a jogvédő intézet munkatársaitól megtudtuk: 2016-ban is sikeresen épült tovább a jogvédő hálózat és több ügyben is sikerült nemzetközi színtérre juttatni kisebbségvédelmi ügyeket. A jogvédő hálózat egyre eredményesebben működik, a képviselt ügyek növekvő száma szintén az eredményességet fémjelzi.

Szigeti Enikő és Barabás Miklós, a Civil Elkötelezettség Mozgalom képviselői egy interaktív foglalkozás keretében világítottak rá a sajtó és a média fontosságára, szerepére a jogvédelem terén. A foglalkozás során a résztvevők választ kaptak arra a kérdésre, hogy mikor és hogyan kell nyilvánosságra hozni egy civil szférát érintő ügyet és milyen lehetőségek, veszélyek rejlenek a médiában. Kiderült, a modern kor vívmányaihoz is alkalmazkodni kell: a közösségi média megfelelő bevonása nagyban segíti a közérdekű célok elérését.

A rendezvényen részt vett többek között Menyhárt József, az MKP elnöke, Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, valamint Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke.

Szerda délután érdekes előadások hangzottak el felvidéki szakemberektől. A felvidéki peres eljárások menetébe Nagy Tibor érsekújvári és Szekeres Klaudia vágsellyei ügyvédek avatták be a hallgatóságot. Hangsúlyozták: Felvidéken egyáltalán nem lehetünk elégedettek a magyar kisebbségek helyzetével. Bármennyire is optimistán próbáljuk nézni a dolgokat, sajnálatos módon sorra fordulnak elő a kisebbségeket érintő jogsértések. Nagy Tibor példaként említette többek között a bősi esetet, ahol közfelháborodást keltett a kulturális tárca nyelvrendőreinek ellenőrzése.

A Szövetség a Közös Célokért is csatlakozott a Kisebbségi Jogvédő Intézet jogsegélyhálózatához, az együttműködésről Pogány Erzsébet, a SZAKC igazgatónője szólt. A felvidéki polgárok október 1-től fordulhatnak a SZAKC irodahálózatának munkatársaihoz amennyiben a polgárt jogsérelem érte, vagy hátrányos megkülönböztetésben volt része magyarsága miatt. Hozzátette, a cél a hálózat bővítése és hatékonyságának növelése.

A konferencia előadója volt Tokár Géza, a somorjai Fórum Intézet munkatársa is, az intézet jogvédő tevékenységéről számolt be, a jelenleg ugyancsak folyamatban lévő ügyeket és sikereik közül kiemelte az intézet honlapján elérhető anonim jogsegélykérés lehetőségének népszerűségét. Tokár Géza elmondta, hogy a Fórum Intézet a KJI partnere az intézet megalakulása óta. Több éve azt tapasztalják, hogy a szlovákiai magyarok nem hisznek abban, hogy a bíróságok a javukra döntenének, ha jogsérelmük miatt feljelentést tennének, emiatt gyakran nem is lépnek fel jogaik érdekében.

Gál Kinga európai parlamenti képviselő nyíltan elmondta gondolatait az uniós kisebbségvédelemről, annak nehézkességéről. Mivel az unióban a migránsok helyzetének tisztázása az egyik legsürgetőbb feladat, félő, hogy ezáltal a kisebbségvédelmi témák a háttérbe szorulnak, véli a képviselő.

A konferencia első napja állófogadással zárult, amelynek keretében a résztvevők megtekinthették a Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületében található Királyok termét is.

A rendkívül inspiráló és élményekkel teli konferencia csütörtökön és pénteken folytatódik.

Írta: Szinek János, Felvidék.ma – 2016.11.10.

Megszakítás