Közadakozást a királyfiakarcsai Magyarok Nagyasszonya szobor felállítására

Rieger Tibor szobrászművész a csallóközi Királyfiakarcsának ajándékozta a Magyarok Nagyasszonya szobrát. A szobrot bronzból kiöntve szeretnék még az idén felállítani. A magyar kultúra napjának előestéjén a község kultúrházában impozáns műsor keretében hirdették meg a közadakozást.

dm176

Annak érdekében, hogy a gyönyörű szakrális szobor avatása megvalósuljon, a Bethlen Gábor Alapítvány kuratóriuma, a Szövetség a Közös Célokért társulás vezetősége és a királyfiakarcsai Petőfi Sándor Baráti Társulás képviselői – Rieger Tibor, az adományozó szobrász közreműködésével –, létrehozták a Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottságot.

A Petőfi Baráti Társulás által szervezett rendezvényen a közadakozást a szoborbizottság elnöke, Bakos István művelődéskutató és Pogány Erzsébet társelnök, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója közösen hirdették meg. A szoborbizottság további vezetőségi tagjai: Rieger Tibor, a szobor adományozója, Erdős Péter önkormányzati képviselő, a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás elnöke és Magyary Rozália, a Bethlen Gábor Alapítvány kurátora.

Felhívással fordulunk nemzettársainkhoz, hogy széleskörű közadakozással és felvilágosítással segítsék elő e szakrális, nemzeti jelkép fölállítását és méltó fölavatását Szent István ünnepén, 2017. augusztus 20-án, Királyfiakarcsán. A Magyarok Nagyasszonya adjon erőt minden magyarnak a jövendőhöz!

A Magyarok Nagyasszonya szoborra felajánlott adományokat a Bethlen Gábor Alapítvány és a királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás által megnyitott szoboralap számlaszámán gyűjtik.

A Bethlen Gábor Alapítvány számlájának adatai:
Megnevezés: BGA Magyarok Nagyasszonya Szoboralap
IBAN: HU82 1170 2036 2072 5602 0000 0000
Számlavezető bank: OTP Bank Nyrt. Budapesti Régió, 1027 Budapest Margit krt 8-10

A Petőfi Baráti Társulás számlájának adatai:
Megnevezés: Združenie priateľov Petőfiho
A szervezet címe: 93003 Královičove Kračany 132, IČO: 37837524
IBAN: SK0365000000000020565949
Számlavezető bank neve: Poštová banka

A Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság fővédnökei:
Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője,
Lezsák Sándor író, a magyar Országgyűlés alelnöke, a BGA kuratóriuma elnöke,
Duray Miklós geológus, politikus, író, a SZAKC Társulás elnöke,
Csáky Pál író, politikus, európai parlamenti képviselő.

A Szoborbizottság védnöki testületének tagjai:
Bárdos Gyula, a Csemadok elnöke, Bartók Csaba filmrendező,  Bartos Mónika országgyűlési képviselő, BGA kurátor, Batta György író, publicista, Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, Dobos László, a Jászok Egyesületének ügyvivője, Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, Herczeg Melinda, a Herczeg Károly Alapítvány alapítója, Kovács Gergelyné kultúrtörténész, Martényi Árpád, az Esterházy János Emlékbizottság elnöke, Menyhárt József, az MKP elnöke, Prokopp Mária művészettörténész, Puss Sándor jezsuita szerzetes, Samu István kulturális antropológus, Szabó András irodalomtörténész,
Szanyi Mária néprajzkutató, Szíjártó István, a Százak Tanácsának ügyvivő elnöke.

A magyar kultúra napjára szervezett program házigazdája Szerencsés Magdolna volt, aki Erdős Péternek, a Petőfi Baráti Társulás elnökének munkáját segíti. Török Máté elénekelte a korábbi magyar himnuszt (Boldogasszony Anyánk), majd Prokopp Mária művészettörténész ismertette a Magyarok Nagyasszonya szobor legfontosabb üzenetét, méltatta Rieger Tibor szobrászművész életútját, bemutatta a Méry Ratio kiadó könyvét Rieger Tibor művészetéről. Sor került egy másik könyv bemutatójára is, Győrfi Károly Keresztényüldözés a 21. század elején című kötetével ismerkedhetett meg a közönség.

A szép számban megjelent közönség soraiban jelen volt a Magyarok Nagyasszonya Szoborbizottság több tagja is, Rieger Tibor szobrászművész, Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke, Menyhárt József, az MKP elnöke, Batta György író Komáromból, Samu István kultúrantropológus Gútáról. Budapestről is többen érkeztek: Bakos István, a BGA ügyvezető kurátora, Mrtényi Árpád, a Rákóczi Szövetség Esterházy János Emlékbizottságának elnöke és tagja, Horváthé Kmosko Mária, Herczeg Melinda, a nagykaposi Herczeg Károly Alapítvány alapítója, a magyar köztársasági elnök feleségének édesanyja.

Forrás: ON, Felvidék.ma

Megszakítás