A Felvidékre érkezett a Boldogasszony vándorkiállítás

A Boldogasszony vándorkiállítás a Felvidékre érkezett. Első állomása az ipolysági Simonyi Lajos Galéria (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)
A Boldogasszony vándorkiállítás a Felvidékre érkezett. Első állomása az ipolysági Simonyi Lajos Galéria (Fotó: Pásztor Péter/Felvidék.ma)

Az ipolysági Simonyi Lajos Galéria ad otthont elsőként a Felvidéken a Boldogasszony vándorkiállításnak. Az augusztus 19-ei tárlatnyitó az első ipolysági Szent István Napok nyitórendezvénye volt. A megnyitó több felszólalója hangsúlyozta Boldogasszony egyházi jelentősége mellett a nemzeti identitást erősítő szerepét is.

Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért elnöke a megnyitón kifejtette Boldogasszony és a Magyarok Nagyasszonya kapcsolatát. Mint megjegyezte: „Nem a műtárgyak alkotóiról szól a kiállítás, noha ez sem lenne kicsiség, hanem az emlékezetről, az emlékezet újraélesztéséről, amihez adták alkotásaikat a művészek.” Majd hozzátette, a Boldogasszony vándorkiállítás a szakadozó gondolkodásunk összevarrásának kísérletét jelenti, azaz a stratégián belüli taktikai vállalkozást. A teljes beszéd itt olvasható.

Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártjának országos alelnöke a megnyitón Boldogasszony nemzetegyesítő erejét hangsúlyozta. „Nagyboldogasszony tisztelete nagyon komoly nemzeti hagyomány, benne összpontosul a nemzeti öntudat. A kiállítás egyik üzenete a nemzetegyesítő hagyományok és gyökerek továbbélése. Napjainkban szükség van az ilyen eszmeiséget viselő kiállításoknak” – emelte az alelnök.

Hlédik László, ipolysági plébános, a Boldogasszony vallási mivoltát hangsúlyozta. Rövid beszédében ecsetelte a Mária-kultusz gazdag múltját és jelentőségét. Felekezeti hovatartozás nélkül hitünk megerősítését szolgálja –jegyezte meg. A tárlatnyitó végén az ünneplő közösség közösen énekelte el a népdalra épülő Mária fohászt.

Sárba Katalin, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kulturális osztályvezetője a Felvidék.ma-nak elmondta, a vándorkiállítás 25. állomására érkezett Ipolyságra. A helyszínnel kapcsolatban kifejtette, a felvidéki régiók egy-egy központjában szeretnék bemutatni a tárlatot, így került a városba, mint az Ipoly-mente központjába. A nyitókiállítás 2015-ben a budapesti Várkertbazárban volt. Azóta a Kárpát-medencét járja.  Több tárlat volt már Erdélyben, Vajdaságban és Kárpátalján. Ipolyságra Munkácsról érkezett a tárlat. A tervek szerint mintegy fél évig Felvidéken vándorol a csodálatos kiállítás – mondta Sárba Katalin.

„Három évvel ezelőtt Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet igazgatója kért fel a vándorkiállítás létrehozására. A Kárpát-medencéből ötvenöt alkotót szólítottam meg” – kezdte a Felvidék.ma tájékoztatását Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet vezetője, a kiállítás kurátora. Mint hozzátette, mind az ötvenöt alkotó műve megtekinthető Ipolyságon. Kiemelte, a vándorkiállítás belső dinamikáját adja a korosztályok közti párbeszéd, a műfajok és a kifejező eszközök sokasága.

„Minden egyes alkotó a művében a Boldogasszony  üzenetét fogalmazta meg. Sokfajta olvasat jelenik meg, ősi formák, népi motívumok, klasszikus egyházi ábrázolások. A sokféleség a mi sokféleségünket tükrözi” – fogalmazott a kurátor. Az alkotók között felvidékiek is vannak. Mások mellett Méry Gábor és Nagy János szobrászművész alkotásai is megtekinthetőek.

Több felvidéki kiállítási helyszín még egyeztetés alatt van. A tervek szerint Kassán, Komáromban, Dunaszerdahelyen és Pozsonyban is látható lesz a vándorkiállítás.

Forrás: Pásztor Péter, Felvidék.ma

Megszakítás