Megtartotta éves közgyűlését a Szövetség a Közös Célokért társulás

A SZAKC közgyűlése Dunaszerdahelyen (Fotó: Szinek János/Felvidék.ma)

A Szövetség a Közös Célokért társulás soron következő közgyűlését Dunaszerdahelyen tartotta, az Üzleti és Tájékoztatási Központ konferenciatermében október 20-án, szombaton. A közgyűlést Pogány Erzsébet, a SZAKC idén májusában elhunyt igazgatója emlékének szentelték a szervezők.

Duray Miklós, a SZAKC elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy a Szövetség tevékenysége nagyon gazdag volt az elmúlt évben, viszont sok szomorúságot is hozott. „Tavaly ősztől kezdve sok értékes felvidéki magyart veszített a közösségünk” – mondta.  A közgyűlés elején a résztvevők egyperces néma csenddel tisztelegtek Pogány Erzsébet emléke előtt, aki halála után két posztumusz díjat kapott – a Széchenyi Társaság Díját, illetve Magyar Örökség Díjat. Ezzel kapcsolatban az elnök felkérte dr. Cserháti Lászlót és Bauer Editet, hogy ismertessék a díjátadókon elhangzott méltatásokat.

A Szövetség két tagszervezete, a Szlovákiai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Jókai Tibor és a Zoboraljai Közhasznú Társulás alapító elnöke, Paulisz Boldizsár is távozott az élők sorából. Az ő emléküknek is egyperces néma felállással adóztak a jelenlévők.

Duray Miklós, a SZAKC elnöke (Fotó: Szinek János/Felvidék.ma)

A beszámolókról

A megemlékezések után Duray Miklós felkérte Hideghéthy Andreát, a SZAKC ideiglenes ügyvivőjét, hogy ismertesse a SZAKC tevékenységéről szóló rövid beszámolót. Bemutatásra került a szövetség, annak tevékenysége, alapító szervezetei. „Az irodahálózatunk a legnagyobb érték, mert több olyan feladatunk van, amelyet egy szakértőnk végez valamelyik irodánkban, de a sikerünket az adja, hogy valamennyi tájékoztatást nyújtó irodánkban elérhetőek az információk” – emelte ki. A SZAKC a pozsonyi központi, és további 11 területi irodájával egész Felvidéken elérhető hálózatot működtet. Továbbá ismertette a Felvidék.ma hírportál, a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat, a Családlánc, a SZAKC állandó jogsegélyszolgálati tevékenysége, a szakképzési hálózat, valamint a magyarországi felsőoktatással kapcsolatos pályázatkezelési munkájukat. Beszámolója végén kitért a 2018-as évben elért jelentős sikereikre és megfogalmazta a közeljövőben előttük álló feladatokat.

A tevékenységről szóló beszámoló után a gazdálkodásról szóló beszámolót Losonszky Margit igazgatóhelyettes, az ellenőrző bizottság beszámolóját pedig Balogh Gáborismertetésében hallgathatták meg a közgyűlés tagjai. A beszámolókat egyhangúlag elfogadták, éppúgy, mint a 2019-es évi költségvetést is.

Hideghéthy Andrea a SZAKC tevékenységét ismertette (Fotó: Szinek János/Felvidék.ma)

A megújulásról

A közgyűlésen a SZAKC alapszabályának módosítására is sort került, mely a következőképpen módosult: az eddigi egy igazgató helyét két igazgató veszi át – így az ügyvezető igazgató Hideghéthy Andrea, a gazdasági igazgató pedig Losonszky Margit lett. A két igazgató munkáját az igazgatótanács fogja majd össze.

Az alelnökök sorát egy harmadik alelnökkel bővítették– Ladányi Lajos és Mézes Rudolf mellett Gubík László kapott bizalmat a közgyűlés tagjaitól.

Bővült a szövetség

A szövetséghez felvételt nyert a Marthos Polgári Társulás, mint jogi személy, melynek képviselője Keszeg István, Martos polgármestere. A társulást Győző Réka mutatta be, aki elmondta, hogy a Marthos Polgári Társulás tevékenységét a Martoson székelő közéleti tehetséggondozó intézmény, az Esterházy Akadémia alapításával indította. Feladata az épülő Martosi Népfőiskola és Rendezvényliget működtetésének ellátása és felvidéki partnerként a Nemzeti Tehetségprogram lebonyolítása.

Győző Réka, a a Marthos Polgári Társulást mutatta be (Fotó: Szinek János/Felvidék.ma)

További együttműködési lehetőségek

A SZAKC szorosabbra szeretné fűzni a kapcsolatokat a Rákóczi Hálózattal, melyet Őry Péter, az MKP Országos Tanácsának elnöke, a Rákóczi Szövetség alelnöke, valamint a Rákóczi Hálózat elnökségi tagja mutatott be. Elmondása alapján a hálózat lényegében a Rákóczi Szövetség továbbgondolása, céljainak segítése.

A közgyűlés végén a külhoni magyar családok éve alkalmából köszöntötték a Mátyusföldi Nagycsaládos Egyesületet 20 éves jubileuma alkalmából, mely működése során hatvan tagcsaládot szólított meg és segítette a családokat abban, hogy a keresztény hit, a szeretet és az egység példája a család legyen. Az egyesület elnöke, Pásztor Csaba köszönetét fejezte ki, és elmondta, bizakodással tekint a jövőbeli pozitív folytatás és a közös munka elé.

Forrás: Felvidék.ma, Szinek János

Megszakítás