Így neveld a tehetséged / Gombaszögi fórum

Pelle Veronika, a Budapesti Corvinus Egyetem oktatója, az Esterházy Akadémia kommunikációs szakértője beszélget Vincze Gáborral, Duray Miklóssal és Istvánik Norberttel, a Selye János Egyetem Karrier-tanácsadó Központjának elnökével (Fotó: Hideghéthy Andrea/Felvidék.ma)

A fiatalok számára szükséges az inspiratív környezet, amely elősegítheti jövőbeli kibontakozásukat a választott szakma területén – egyeztek meg az „Így neveld a tehetséged” című fórum résztvevői, a Gombaszögi Nyári Táborban, július 18-án.

Az Esterházy Akadémia által szervezett beszélgetésen az előadók a szakkollégiumok és egyéb tehetségkutató intézmények fontos szerepére hívták fel a közönség figyelmét. A motiváció feltüzelése az első lépcsőfok. Az ember csak akkor fejlődhet, ha olyan feladatokat keres magának, amit ő akar megoldani, tehát van motivációja, mondta el Duray Miklós, a Szövetség A Közös Célokért egyesület elnöke. Hozzáfűzte, hogy a tehetség jelenléte az elmúlt generációk kapcsán nem változott, viszont a kihívások igen.

Feledy Botond, a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium rektora kiemelte, mennyit számít egy diák életében, ha a tanára motiválja. Beszámolt egy külföldi kísérletről, amely bebizonyította, hogy a hallgatók számára a dicséret jobb teljesítményt eredményezett. Duray hozzáfűzte, hogy a tehetséges diákot a saját szintjén kell kezelni, míg a kevésbé tehetséges tanulókat nem szabad szidni. Saját tapasztalatai alapján ismertette, hogy egy kötetlen tanórai beszélgetés alkalmávala diákok sokkal inkább kibontakozhatnak.

A szakkollégiumok mentorokkal kötik össze a hallgatókat, akik igénylik a beszélgetést, jegyezte meg Feledy. Rámutatott: probléma az, ha a szülők, nagyszülők és ismerősök a gyermek helyett maguk akarják megtervezni annak útját.

Vincze Gábor, az Esterházy Akadémia növendéke azt mondta, hogy a szakkollégiumok fő feladata a közösségépítés, a hallgatók csapattá kovácsolása, amelyben szakmai személyzet van segítségükre.

Forrás: ma7.sk / Szakkollégiumi tagságra buzdít az Esterházy Akadémia / Illés Bernadett

 

Megszakítás