Civil Akadémia: Palackposta Felvidékről

Az organikusan magyar kulturális gondolkodás olyan személyiségeket választott ki az elmúlt több száz, ezer esztendőben, hogy bármerre is tekintsünk szét a széles Kárpát-medencében, mindenhol találunk nem egy, nem kettő követendő életmintát.

Most fordítsuk tekintetünket Felvidékre. Éppen 120 esztendeje született lengyel édesanyától, magyar édesapától a nemes lelkű és szent életutat bejáró gróf Esterházy János. Nehéz, mártír-örökség az övé, súlyos teherként nehezedik rá vállalt sorsa a XXI. század emberére és fiataljaira. Gubík László felvidéki magyar politikus, az Esterházy Akadémia igazgatója szinte elsőként vállalta a magyar állampolgárságot, tudva, ezzel elveszíti a szlovák állampolgárságát. Ám a példaadás szükséges és reménnyel tölt el bennünket. Amint Duray Miklós Kutyaszorítóban című könyvének újraolvasása is azt üzeni, hogy „hivatásunk magyar, küldetésünk európai”. Népszámlálás zajlik Felvidéken.

Vendégek: Duray Miklós felvidéki magyar politikus, író és egyetemi tanár és Gubík László felvidéki magyar politikus, a Magyar Közösség Pártja ifjúsági szervezete, a Via Nova Ifjúsági Csoport elnöke, a felvidéki Esterházy Akadémia alapító igazgatója Műsorvezető: Szabó Anett médiaszakember

 

Megszakítás