Küzdjünk meg mindannyian a magyar iskolákért!

(Felszólalás a megalapításának 25. évfordulóját ünneplő Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége közgyűlésén, Galántán. Részlet a Felvidék.ma hírportál tudósításából)

Nehéz helyzetben alakult meg a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége, több mint 25 évvel ezelőtt. A szervezet május 21-én ünnepelte megalakulásának évfordulóját, egyben tisztújító közgyűlést is tartottak, amelyen ismételten megválasztották Mézes Rudolfot elnöknek. (…)

Duray Miklós, a Szövetség a Közös Célokért tiszteletbeli elnöke fontosnak nevezte, hogy a szülők szövetsége két pilléren indult el, egyrészt megszólította a szülőket és azokat, akiknek nincsenek gyermekeik, de fontos számukra a magyar tanítási nyelvű óvoda és iskola.

Be kell vonni mindenkit az iskoláinkért való harcba. Tudjuk, 1945 és 1948 között be volt tiltva a magyar nyelvű oktatás, s amikor 1949-ben néhány helyen újraindultak a magyar osztályok, valószínűleg senki nem sejtette, hogy 1951-re 608 magyar iskola lesz a Felvidék-szerte. Duray Miklós arra is kitért, hogy 1951-ben kezdett iskolába járni, együtt voltak az elsősök a negyedikesekkel, s ez akkor tökéletesen működött, azon oknál fogva is, hogy mindenki tiszteletben tartotta a kialakult helyzetet, senki sem lázongott, mindenki megpróbált hozzájárulni, a szülők is, az iskolabarátok is.

1952-ben Losoncon aláírásokat gyűjtöttek egy magyar gimnázium létrehozása érdekében, 800 aláírás gyűlt össze. Abban a korban, amikor még mindenki nagyon jól emlékezett a hontalanság éveire, de az emberekben megmaradt a civil kurázsi, nem sikerült őket megfélemlíteni. Ezt a hagyományt kellene követni. Szerencsés, ha a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége nemcsak a szülőkre tud támaszkodni, hanem mindenkire, akinek fontos a magyar oktatás – fogalmazott Duray Miklós.

A teljes forráscikk itt olvasható: 

Jubilált a szülők szövetsége

Megszakítás