A SZAKC a Csallóközi Múzeumban tartotta közgyűlését

(Fotó: Jandura Péter/Felvidék.ma)

Dunaszerdahelyen tartotta meg soron következő közgyűlését a Szövetség a Közös Célokért társulás, melynek tagszervezetei 3-3 küldöttel képviselhették intézményüket. A helyszínválasztás nem véletlenül a Csallóközi Múzeumra esett.

Gubík László, a SZAKC elnöke köszöntőjében mindenek előtt kiemelte, hogy a felvidéki civil szféra egyik fontos ernyőszervezetének, a SZAKC-nak is nagyon fontosak a választási eredmények, így szívből gratulált a megválasztott önkormányzati képviselőknek az elért eredményekhez, s mindenkinek jó munkát kívánt.

Forró Krisztián, a Szövetség párt elnöke (a Szövetség is tagszervezete a SZAKC társulásnak) hozzászólásában megjegyezte, hogy az elért eredmény a közösségünk sikere. Az elkövetkező időszaknak is munkával kell eltelnie ahhoz, hogy a parlamentbe is bejusson a párt, mely támogatja az előrehozott választást, mert véleménye szerint kormányváltásra van szükség. „Az elkövetkező időszakot is át fogjuk vészelni, s el fogunk jutni oda, hogy a közösségünknek lesz parlamenti képviselete is” – szögezte le.

A SZAKC Királyhelmectől Pozsonyig fogja össze a szervezeteket és több városban területi irodát működtet céljai megvalósítása érdekében.

A résztvevő küldötteket Gubík László, a SZAKC elnöke köszöntötte. A gazdasági beszámolót Losonszky Margit gazdasági vezető tartotta meg. Az ellenőrző bizottság nevében Balogh Gábor adott számot. A szakmai tevékenységről Hideghéthy Andrea, a SZAKC ügyvezető igazgatója szólt. Mint az ügyvezető igazgató kifejtette, a SZAKC tevékenységével elsősorban a nemzetpolitikai akaratot szeretné a Felvidéken elérhetővé tenni. A hagyományos feladatok mellett kiemelte, hogy egyfajta szociális tevékenység felé is nyitottak. Hideghéthy Andrea szólt a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálatról, a menstruációs szegénység kapcsán indított kampányról, az Egészségre fel! és a Kultúrával az akadályok ellen, mozgáskorlátozottakkal kapcsolatos pályázatokról. Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy önsegítő csoport is alakult, illetve Párkányban érzékenyítő napot is szerveztek. Ezen túl a nyár folyamán csapatépítő rendezvények, konferenciák, családi napok valósultak meg a társulás szervezésében. Csatlakoztak az Emeld a gyereket a magasba! akcióhoz, hogy prezentálják, a gyermekvállalás öröm.

A SZAKC irodái a Köldökzsinór program keretében segítő tevékenységet végeznek, hogy minél több újszülöttet bekapcsoljanak a programba, mely a magyarigazolványhoz kötött. Az elmúlt húsz évben 140 ezer magyarigazolvány-kérelmet bonyolítottak le, ebből az elmúlt időszakban 1241 igénylés érkezett. Érdekességként megjegyezte, minden hónap első szerdáján élőben közvetítik az Esterházy János boldoggá avatásáért felajánlott szentmisét, így több ezer embert érnek el. A közvetítésre elsősorban a Felvidék.ma közösségi oldalán kerül sor, amelynek 62 800 követője van.

Beszámoltak a felvidéki közművelődésért november 10-én tartott szakmai napról, mely tanácskozásra a MAMSZE-vel együttműködve, szintén a Csallóközi Múzeumban került sor.

Mint kifejtették, nagyon nagy szellemi és kulturális bázis van a Felvidéken, amelynek a gondozása komoly szakmai odafigyelést és anyagi forrást igényelne. A SZAKC a MAMSZE-val együttműködve szeretné minél szorosabbra fűzni a kapcsolatot azokkal a szervezetekkel is, amelyek segítségére tudnak lenni abban, hogy a művészek hagyatékát feltérképezzék. A múzeumok a hagyatékgondozást nem tudják felvállalni, mivel más intézményes feladataik vannak. Továbbá létre szeretnének hozni egy olyan katalógust, amelyet fel tudnak ajánlani múzeumoknak, hogy évfordulók alkalmával kiállításokat tudjanak szervezni. Ezúttal első ilyen kezdeményezésként Schrantz György műveit tekinthetik meg a Csallóközi Múzeumban.

„A képzőművésznek elhunyta óta most van először kiállítása. Nem engedhetjük, hogy feledésbe merüljenek ezek a hagyatékok” – szögezte le Hideghéthy Andrea. A téma kapcsán Kovács Csonga Anikó, a MAMSZE elnöke reményét fejtette ki, hogy a munkát a SZAKC társulással folytathatják, mert az ügyvezető igazgatóban komoly szakmai partnerre talált. Köszönetet mondott a SZAKC-nak, hogy ezt a témát felkarolta.

Új tagszervezetként a Magyar Örökség-díjjal kitüntett királyfiakarcsai Petőfi Baráti Társulás jelezte csatlakozási igényét a SZAKC-hoz, melyet a közgyűlés egyhangúlag elfogadott. A szervezetet, melynek 220 tagja van, Szerencsés Magdolna mutatta be. Céljuk, hogy megőrizzék a magyar örökséget, támogassák a fiatalokat. Az elmúlt 20 év alatt számos értékes vendége volt a társaságnak. A SZAKC-cal folytatott együttműködésük több évre nyúlik vissza, közös szervezésben valósult meg a Magyarok Nagyasszonya szobrának a felavatása.

A Széchenyi Társaság elnöke, Szemereki Zoltán hozzászólásában megjegyezte, nagyon időszerű a csatlakozás, hiszen a Petőfi-emlékévben vagyunk.

A közgyűlés alkalmából a résztvevők megtekinthették a SZAKC húsz évére visszatekintő kiállítást is. Az összejövetel a Pogány Erzsébet-díj átadásával folytatódik.

Forrás (további képekkel): Pósa Homoly Erzsó/Felvidék.ma

Megszakítás