Duray nem vár változást a magyar-szlovák viszonyban

Az augusztus 20-ai megyei megemlékezés ünnepi szónoka Duray Miklós, felvidéki közéleti személyiség, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) korábbi alelnöke volt Ópusztaszeren, akivel a szlovákiai magyarság helyzetéről, illetve a hazánk és északi szomszédunk közti, utóbbi időben igen megromlott viszony alakulásáról beszélgettünk.

– Milyen a közhangulat a Felvidéken a választások után, illetve amiatt, hogy a magyarság parlamenti képviselete is megváltozott a Magyar Koalíció Pártjának kikerülésével és a Híd (Most) bejutásával?
– Az én meglátásom szerint romlott a felvidéki magyarság hangulata, ugyanis sokan rádöbbentek arra, hogy rosszul választottak. Annak a 150 ezer magyar választópolgárnak, akik a Most nevű pártra adták a szavazatukat, nagy része megtévesztett ember. Nem tudták ugyanis, hogy a Most nem magyar párt, hanem csak magyar képviselőjelöltjei is vannak. A parlamentbe kerülve fele-fele arányban volt a párt magyar és szlovák képviselőinek száma, ennek ellenére tudatosítani kell, hogy ez nem magyar párt. Idővel rádöbbennek majd az emberek, hogy rosszul választottak, egyelőre inkább csak a csodálkozás érezhető, mivel nem úgy alakul a párt politikája, ahogyan a szavazók várták.

– Ön szerint a Híd nem fog fellépni a felvidéki magyarság érdekében?
– Biztos vagyok benne, hogy mindössze annyit tudnak majd felmutatni, amit a szlovákok egyébként is megváltoztattak volna a jelenlegi rendelkezésekben, hiszen a saját rossz hírüket keltik a világban például a nyelvtörvény azon változatával, amelynek anyanyelv-használat esetére büntetési kitétele is van. Mivel ez a szankció a szlovákok számára is kellemetlen, bizonyára meg fogják szüntetni. Ugyanígy várható, hogy a kettős állampolgárságra vonatkozó rendelkezéseket is megváltoztatják majd – bár nem azért, mert sújtja a magyar állampolgárságot felvevő magyarokat, hanem mert ugyanúgy bünteti azokat a szlovákokat is, akik más országok állampolgárai is szeretnének lenni.

– Eszerint erre a kormányzati ciklusra nem vár jelentős változást a magyar–szlovák viszony alakulásában?
– Az államközi kapcsolatoknak valamelyest módosulniuk, javulniuk kell, már csak azért is, mert mindkét országot magát jobboldalinak valló kormány vezeti. Mivel ugyanabban a nemzetközi szövetségben dolgoznak, ezek bizonyos kényszert is jelentenek a viszonyok rendezésére. Ezen túl viszont más okot nem látok, ami miatt változna a két állam közti kapcsolat.

– A kétoldalú kapcsolatok javulásában milyen szerepe lehet az MKP-nak?
– A Magyar Koalíció Pártja nem ellenérdekelt a két ország közti kapcsolatok javulásában, abban viszont nem érdekelt, hogy a jelenlegi szlovák kormány látványos eredményt érjen el. Sőt, kimondottan kontraproduktív lenne, ha a szlovák kormány olyan színben tűnne fel, mintha minden rendben lenne az országban. Ez igen sokat ártana az egész felvidéki magyarságnak.

– Ön mivel tölti az elkövetkező éveket azután, hogy a közélettől távolabb került?
– A pártpolitikai tisztségeimről lemondtam. Sopronban, a Nyugat-magyarországi Egyetemen fogok tanítani politikatudományt, illetve a civil szervezetekkel szeretnék többet foglalkozni a közeljövőben.

Kiadvány: Szegedma.hu, Forrás/Szerző: Márton Gábor

Duray ünnepi beszéde itt: Ország- és az államalapítás, és a nemzet

Megszakítás