Szent István-Nap Ópusztaszeren

(Videóval) Csongrád Megye Önkormányzata és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark az idei évben is gazdag és látványos programokkal várta a látogatókat augusztus 20-án, első szent királyunk ünnepén.

Az ünnepségen többek között köszöntőt mondott Duray Miklós is, melyre a 14.00 – 14.40 között,  az Árpád-emlékműnél tartandó ünnepi megemlékezésen került sor.

Csongrád Megye Önkormányzata és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark az idei évben is gazdag és látványos programokkal várta a látogatókat augusztus 20-án, első szent királyunk ünnepén. Az ünnepségen többek között köszöntőt mond Duray Miklós is (lásd itt: Ország- és az államalapítás, és a nemzet).

A Magyar Televízió élő kapcsolást létesített Ópusztaszerrel, melynek keretén belül Duray Miklóst is megszólították. (a következő 8 perces videón a 3:05 perctől tekinthető meg kétperces nyilatkozata):
**
Minden nemzetnek és minden népnek van egy földrajzi pontja, ahol létének a bölcsője ringott. Ópusztaszer a magyar államiság bölcsője. De vajon válhat-e a Kárpát-medencei összmagyarság találkozóhelyévé?
– Szerintem válhat, de mivel itt volt az első országgyűlés, akkor azt inkább nemzetgyűlésnek kellene nevezni. Már csak azért is, mert az ország már kisebb, mint a nemzet földrajzi kiterjedése. Be kell vallanom, most vagyok itt először, de szívesen járnék ide egy nagy nemzetgyűlés résztvevőjeként.

Mondják, minden magyarnak legalább egyszer el kell jönnie ide Ópusztaszerre, ezt ön most megtette. Ön szerint már elindult a nemzeti öntudatra ébredés folyamata? A Felvidéken önök ezt hogyan látják?
– A Felvidéken pillanatnyilag ez úgy néz ki, hogy ott éppen a fordítottja történik. Mintha a nemzeti tudat gyengülése lenne folyamatban. Az a megosztottság, ami ebben az évben történt a Felvidéken, az abból is ered, hogy a felvidéki magyarság a legmegfélemlítettebb népcsoport egész Európában. A megfélemlítettek pedig két irányba szoktak „sarkosodni”, keményebb és lágyabb irányba.

Ma a nemzeti összefogás napja van. Érzik ezt az emberek?
– Akkor van vészhelyzet, ha nincs összefogás, illetve, ha az a széthullás irányába változik meg. De Magyarország végre egy olyan politikai és társadalmi helyzetbe került, amely reményt ad arra, hogy az egész nemzet a fejlődés és a megerősödés útjára lépjen.

Duray Miklós ünnepi beszédéből a Duna TV tudosítása közölt részletet:

Duray Miklós beszédében többek között megjegyezte, a vérszerződés az első hungarikum és egyben a nemzeti összetartozás első jelképe is. „Ez az egybe- és összetartozástudat a nyelvünk sajátos gyökerű logikáján és eredetén túl a legnagyobb titka nemzetünknek. A körülöttünk élő népek ezt nem értik és nem is érthetik, hiszen ilyen észjárású nyelvvel és ilyen gyökerű tudattal nem rendelkeznek” – mondta Duray Miklós.

További felvétlek a Képgalériában – ITT

* * *

A rendezvényt a következő program szerint tartották:

09.00 – 17.00 Szent István-kupa. Lovasverseny a lovas pályán – a Csongrád Megyei Lovas Bajnokság fordulója

10.00 – 18.00 Programok folyamatosan az Emlékpark területén:
– kirakodóvásár
– játszóház
– gólyalábas komédiások
– honfoglalás kori lovas bemutatók
– harcművészeti bemutató
– civil utca

12.30 – 14.00 Árpád-emlékmű előtti színpadon:
– Térzene (Makói Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény Ifjúsági Fúvószenekara)
– Csikó Szabolcs néptáncos produkciója
– A Hunkun Dance előadása

14.00 – 14.40 Ünnepi megemlékezés az Árpád-emlékműnél:
• Köszöntő: Vincze László országgyűlési képviselő
• A Csongrád Megyei Önkormányzat Alkotói Díja elismerések átadása: Magyar Anna a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, országgyűlési képviselő
• Duray Miklós felvidéki magyar közéleti személyiség megemlékezése
• Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök megáldja az új kenyeret
• Makra József ópusztaszeri polgármester megszegi az új kenyeret
• Közreműködik: Mahó Andrea eMeRTon-díjas énekesnő és Gömöri Krisztián színművész

15.00 – 16.00 A Rotunda turisztikai projektjének átadása:
• Köszöntő: Magyar Anna megyei elnök, országgyűlési képviselő
• Avató beszéd: Petykó Zoltán, az NFÜ elnöke
• A kiállításokat méltatja: Tokovics Tamás, az Emlékpark ügyvezető igazgatója
• A megújult épületre és az új kiállításokra áldást mond: Dr. Kiss-Rigó László megyéspüspök
• Közreműködnek: Lukács Sándor színművész és Kiss-Iván Ágnes népdalénekes

A nagyszínpad programjai:
– 15.00 – 15.40 Maros Táncegyüttes (Makó)
– 16.00 – 16.30 Mahó Andrea musical műsora
– 17.00 – 17.30 „Hazám, hazám, csendes hazám” – népdalcsokor
– 18.00 – 19.00 Balkan Fanatik koncert

A helyszínen a rendezvény ideje alatt a Máltai Szeretetszolgálattal közösen adománygyűjtés zajlik az árvízkárosultak javára.

Mindenkit szeretettel vár a rendezőség!

A rendezvény programja megtekinthető ITT.

Megszakítás